Tomáši Berdychovi chybí v Londýně sebevědomí

Český tenista Tomáš Berdych podlehl ve svém úvodním duelu ve skupině A Turnaje mistrů Novaku Djokovičovi ze Srbska dvakrát 3:6. A jak také po zápase v Londýně přiznal, nebylo to vlastně žádné překvapení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djokovic byl nad síly Tomáše Berdycha

Novak Djokovic byl nad síly Tomáše Berdycha | Zdroj: ČTK

Dvě podobně dlouhé a co se týče skóre stejné sady, procento úspěšnosti prvního servisu pod padesát procent, nevynucených omylů skoro 30. To jsou jen některá fakta zápasu, na který se sice Tomáš Berdych hodně těšil, ale který mu ještě před vstupem na kurt nečekaně svázal ruce.

„Člověk se na ten zápas těší, ale je to ohromný rozdíl proti Wimbledonu, kde jsem měl za sebou hodně zápasů a vůbec jsem nebyl nervózní. Tohle je něco úplně jiného, tohle by se dalo přirovnat k tomu jako by vás poslali rovnou do toho semifinále. Na turnaji normálně nehrajete hned s Djokovičem, Nadalem. Jsou to zkušenosti do budoucna a člověk se tím může zlepšit.“

Přitom ještě na dopoledním rozcvičení to byl úplně jiný Tomáš Berdych, uvolněný, v dobré náladě. Jenže pak se to nějak zlomilo. Kdy přesně?

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáši Berdychovi chybí v Londýně sebevědomí

„Nechci říct, že hned na začátku, ale byl jsem nervózní. Mám rád, když třeba začínám servisem a když jsem vyhrál los tak jsem byl spokojený. Ten první game byl pak nepovedený,“ říká Tomáš Berdych, kterému v hledišti drželi palce rodiče i přítelkyně, ale přítomnost nejbližších prý na jeho výkon nemá žádný vliv.

„Určitě ne negativně. Je to hezké, když nejbližší se přijedou podívat, ale že by mě to nějak negativně svazovala, tak to určitě ne.“

A už vůbec neměla na hru Tomáše Berdycha vliv přítomnost Diega Maradony. O tom, že legendární argentinský fotbalista přišel do hlediště i na tento zápas prý ani nevěděl.

„Nedívám se kde kdo sedí , na to opravdu čas není,“ říkal Tomáš Berdych, co ale vnímal je to, že teď před Turnajem mistrů nevyhrával, prohrál 3 čtvrtiny z 12-ti posledních duelů, a přiznal, že mu sebevědomí chybělo.

Musím se zlepšit v hlavě

„To sebevědomí z vyhraných zápasů. Určitě do příštího roku se budu snažit zapracovat na tom, že když se nedaří nebo se člověk necítí, tak aby třeba s tím Djokovičem to dokázal déle udržet. Teď když to nemám zažité, tak je člověk takový nejistý.“

Takže by teď bylo podle Tomáše Berdycha hodně odvážné ještě myslet po první porážce ve skupině na postup do semifinále, kam chtějí kromě Djokoviče pochopitelně také Nadal i Roddick.

„Samozřejmě nejme tady od toho, že se nepovedl první zápas, takže to balíme, tak to určitě ne. Ale myslet na nějaké semifinále, nebo takhle dopředu, tak to je úplně zbytečné. Teď se soustředím na zápas s Roddickem, kde se pokusím něco přidat. Uvidíme tenis je nevyzpytatelný,“ uzavírá Tomáš Berdych.

Jaroslav Plašil, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme