Turnaj mistryň v blízkosti rovníku? To je hlavně velké vlhko a taky nadšení fanoušci

Singapur je malinkým státem na jihu Asie, ale pokud jde o sport, dokázal už uspořádat velké akce. Kolem tamních mrakodrapů už se proháněli jezdci formule 1, teď tam vůbec poprvé v historii zavítaly i nejlepší tenistky světa na Turnaj mistryň. Kvůli drsným klimatickým podmínkám ale musejí hrát v hale.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenisová hala v Singapuru

Tenisová hala v Singapuru | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Počasí je tady velmi teplé a hlavně velmi vlhké. Není to úplně příjemné,“ popisuje Michal Šafář, sportovní psycholog Petry Kvitové.

Turnaj mistryň se vůbec poprvé koná v těsné blízkosti rovníku, kde je v těchto dnech více než 30 stupňů Celsia s vlhkostí vzduchu blízko devadesáti procentům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tenisový Turnaj mistryň sleduje reportér Jaroslav Plašil

„Kdyby hráli Evropané venku, zdejší vlhkost by je zabila, přestože jsou jinak velmi fit,“ tuší Raymond, který se přišel podívat na slavnostní zahájení Turnaje mistryň, o to se symbolickým podáním v černých šatech a na podpatcích postarala teď už bývalá čínská hráčka Li-Na.

V hale tou dobou sedělo nadšených 10 tisíc fanoušků. Tak velkou tenisovou akci viděli na vlastní oči vůbec poprvé.

„Nemáme tady žádný velký turnaj, dokonce ani ty menší, challengery. Je to škoda, podmínky tady jsou, tedy myslím sportoviště, samozřejmě by se muselo hrát v hale s klimatizací,“ dodává Reymond.

Reymond pracuje jako marketingový specialista, a tak zkouší odhadnout, jak moc může právě Turnaj mistryň oslovit singapurské děti a asi hlavně rodiče mladých školáků.

„Možná to bude takové nakopnutí, tento start velké akce. Myslím, že Singapur nemá žádné profesionální hráče. Lidé stále cítí, že studium je nejdůležitější, pokud chtějí uspět při hledání dobré práce,“ přemítá.

„Živit se tenisem, to si mnoho lidí vůbec nedokáže představit. Je velmi nejisté, že si jednou budete vydělávat tenisem. Pokud ale máte hodně peněz, můžete dát dítě do Španělska či Ameriky na nějakou prestižní akademii a věnovat se tenisu na plný úvazek tam, to je asi jediná cesta,“ myslí si Rey, který je sám velkým tenisovým fanouškem.

Singapur se jeví jako dobrá volba

Významný tenisový zápas uvidí na vlastní oči teprve podruhé v životě, poprvé to prý bylo před několika lety, kdy za velkým utkáním cestoval do Thajska na finálový duel Rogera Federera a Andyho Murrayho.

Teď tedy Rey nikam cestovat nemusí, přímo ve své zemi má Turnaj mistryň, který tady není naposledy. Už teď se ukazuje, že je to, podobně jako před tím v tureckém Istanbulu, šťastná volba.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme