USA reprezentují děti českých migrantů. Na 'ová' v příjmení v Brně zapomínám, směje se tenistka Melicharová

Česká tenisová škola je ve světě vyhlášená a dlouhodobě z ní těží také Američané. Ve Spojených státech našli nový domov někteří špičkoví hráči a odborníci už v době komunistického režimu, nyní ale Ameriku reprezentují i některé děti českých přistěhovalců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicole Melicharová (vpravo) vypadla v ženské čtyřhře ve druhém kole

Nicole Melicharová (vpravo) vypadla v ženské čtyřhře ve druhém kole | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

České povzbuzování při zápasech Američanů? To na US Open v New Yorku není nic neobvyklého. Vnímají je při svých zápasech Sebastian Korda, syn někdejšího grandslamového šampiona Petra, junior Patrik Kypson, který má také české kořeny, a slýchala je také Nicole Melicharová.

„Když se mě v Česku ptají, jak se jmenuju, tak říkáme Melichar (krátká pauza, pozn. red) ová. Vždycky na to ‚ová‘ zapomenu. Už na to nejsem zvyklá,“ usmívá se Nicole Melicharová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeština zní na US Open nejen při českých zápasech. Američanku z Brna Nicole Melicharovou sledoval reportér ČRo Jaroslav Plašil

Narodila se sice v Brně, ale jinak žije stejně jako sestra a rodiče v Americe.

„Rodiče vaří česky, a když přijeli do Států, tátovi strašně nechutnal americký chleba. Tak jsme se museli naučit péct český a pečeme ho každý týden. Pak vaří guláš, vepřo knedlo zelo, svíčkovou. A když slavíme třeba Vánoce, tak 24. večer, a ne 25. jako Američané. Ale už jsme to nějak spojili dohromady,“ vysvětluje 23letá tenistka.

V New Yorku už dohrála, v grandslamové soutěži deblistek vypadla ve druhém kole a stále hlavně sbírá zkušenosti. Ale když už se dokázala prosadit v těžké konkurenci amerických tenistek, má i smělé cíle.

Šťastnější než po grandslamovém triumfu. Syn Petra Kordy úspěšně debutoval na US Open

Číst článek

„Strašně ráda bych někdy vyhrála nějaký grandslamový turnaj. Letos se v deblu snažím dostat do padesátky v deblu, ale ráda bych se dostala do desítky. Nevím, jestli je možné být světovou jedničkou,“ přiznává, i když ví, že se takto zasní spousta tenistek.

Jejich kariéra je také celkem krátká. I proto kromě tréninků dálkově přes internet studuje univerzitu. „Ale je to těžké. Když něčemu nerozumím, nemůže se zeptat profesora. Člověk musí sám a je to náročné, ale baví mě to,“ říká Nicole Melicharová.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme