V Melbourne startuje Australian Open. Nabídne zajímavé příběhy včetně návratu Federera

Tenistům v Melbourne začne úvodní grandslam sezony a hned první den do něj zasáhne jeden z nejobdivovanějších hráčů historie Roger Federer. Přízeň fanoušků bude tentokrát zřejmě ještě větší než obvykle, vždyť fenomenálního Švýcara viděli hrát o body do žebříčku naposledy loni v červenci ve Wimbledonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer se vrací po půlroční odmlce

Roger Federer se vrací po půlroční odmlce | Zdroj: Reuters

Letošní Australian Open opravdu netrpí nouzí o velké příběhy.

Andy Murray bude hrát na grandslamu poprvé jako světová jednička a fanoušci mohou být zvědaví na odpověď suveréna minulých ročníků Srba Novaka Djokoviče, kterého právě Brit z trůnu před pár měsíci sesadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brit Andy Murray bude hrát na grandslamu poprvé jako světová jednička, Srb Novak Djokovič touží po odplatě a co zasnoubená Serena Williams? Odpovědi nabídne letošní Australian Open

Někdo se ptá, co ještě může na kurtech předvést nedávno zasnoubená Američanka Serena Williams. Mimořádě očekávaných událostí je opravdu celá řada a nad nimi zřejmě jedna, která oslovuje dost pravděpodobně nejvíc příznivců – návrat Švýcara Rogera Federera, který si vzal půlroční přestávku na úplné vyléčení bolavých kolen.

„S Rogerem můžete pokaždé vidět špičkovou úroveň a kvalitu tenisu. Přináší na kurty auru mistra. Tenis ho určitě postrádal. Z pohledu tenisty i fanouška je skvělé vidět ho zpátky. Všichni ho milují a patří mezi nejdůležitější hráče, kteří vzali do ruky raketu,“ říká Djokovič.

On sám při zápase uvidí Federera nejdříve ve finále, pokud do něj oba postoupí, ale mnoho favoritů může legendárního Švýcara potkat i velmi brzy. Třeba Tomáš Berdych už ve třetím kole.

„Co se týče ,blbých’ losů, pojďte za mnou. Takové věci mě provází odmala. Ještě se ale do třetího kola musím dostat, soupeři předtím jsou docela slušní. Bude to ostrý start, a pokud na sebe ve třetím kole narazíme, bude to speciální,“ míní Berdych.

Jen o něco později může dojít k dalším zajímavým soubojům, Federer-Nišikori nebo hned potom ve čtvrtfinále Federer-Murray. Švýcar není zvyklý potkávat elitní hráče v první polovině turnaje, jenže kvůli dlouhé pauze ztratil dost bodů v žebříčku, a tak teď není mezi šestnáctkou nejvýše nasazených tenistů.

Federer lákal už v Perthu

V takové pozici byl v Melbourne naposledy v roce 2001, ale tohle teď pětatřicetiletý Federer neřeší. Je hlavně rád, že jeho už tak mimořádně úspěšná kariéra může po půlroční zdravotní pauze plnohodnotně pokračovat.

„Před dvanácti měsíci mě nenapadlo, že bych za rok přišel o Australian Open, protože koleno tehdy nebylo tak špatné. Ale po Wimbledonu už jsem vnímal, že se to může stát. Jenže jsem věděl, že mám na vyléčení spoustu času. Nebyl tam takový tlak, abych musel riskovat a testovat kolena dřív,“ tvrdí Federer.

Do Austrálie přicestoval s nadšením a poděkoval svému týmu za dobře odvedenou práci. Rádi jsou i fanoušci a také pořadatelé. Když se Švýcar představil po půlroční přestávce poprvé v zápase – před dvěma týdny na Hopmanově poháru smíšených dvojic v australském Perthu – tamní aréna byla zaplněná jako nikdy před tím.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme