Vládly juniorkám, teď se Záhlavová-Strýcová a Karolína Plíšková prosazují i mezi dospělými

Další tři české tenistky se budou snažit napodobit v New Yorku Lucii Šafářovou a postoupit do osmifinále US Open. Jsou mezi nimi i dvě hráčky, které tuto situaci zažívají vůbec poprvé ve své kariéře. Ale nejen to mají Barbora Záhlavová-Strýcová a Karolína Plíšková společného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenistka Karolína Plíšková vyřadila na US Open devátou hráčku světqa Anu Ivanovičovou

Tenistka Karolína Plíšková vyřadila na US Open devátou hráčku světqa Anu Ivanovičovou | Zdroj: Reuters

Jméno Barbory Záhlavové-Strýcové patří na okruhu k těm nejtěžším na vyslovení, ale na druhou stranu začíná být stále známějším. A to nejenom pro kanadské reportéry, kteří se teď učí správnou výslovnost aktuální soupeřky Eugenie Bouchardové.

Dvojnásobné vítězce juniorky Australian Open z let 2002 a 2003 to sice nějakou dobu trvalo, než se dokázala opakovaně a delší období pohybovat v širší světové špičce mezi dospělými, ale teď se jí to prokazatelně daří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládly juniorkám, teď se Záhlavová-Strýcová a Karolína Plíšková prosazují i mezi dospělými

Osmadvacetiletá tenistka na žádném z grandslamů v tomto roce nevypadla v prvním kole, ve Wimbledonu došla do čtvrtfinále a také v New Yorku si vylepšila své maximum. Ve světovém žebříčku už je ve třetí desítce. Tak vysoko ještě nikdy nebyla.

„Je to pro mě nová situace, taková fajn,“ usmívá se Barbora Záhlavová-Strýcová, temperamentní hráčka, které bouřlivá povaha na kurtu často škodila víc, než pomáhala.

Právě časté emotivní výbuchy byly možná také jedním z důvodů, proč se jí dříve nedařilo hrát na vysoké úrovni delší období. Takže i mentální trénink kromě fyzického a tenisového drilu pomáhá.

„Někdy potřebuju vybuchnout, to ke mně prostě patří. Je ale třeba udržet vše v takové míře, aby to bylo spíš do pozitiva než negativa,“ vysvětluje Barbora Záhlavová-Strýcová.

Barbora Záhlavová-Strýcová prožívá letos zatím nejlepší sezonu kariery | Foto: ČTK

Také Karolína Plíšková je juniorskou šampionkou, také ona vyhrála v Melbourne, a také za jejími sportovními úspěchy posledních měsíců stojí kvalitní trenérská práce.

Ale dál už jsou to jiné příběhy, naprosto rozdílné herní styly, povahy a také kratší cesta do světové špičky, i když dvaadvacetiletá česká tenistka často slýchává, že už bylo na čase prorazit.

„Je mi jedno, jestli to je pozdě, nebo brzo. Jsem ráda, kde jsem. Neměla jsem ani období, kdybych od každé soupeřky dostávala 6:1, 6:1. Nejprve je potřeba nasbírat zkušenosti a někomu to prostě trvá déle,“ říká Karolína Plíšková. „Věřila jsem, že můžu hrát dobrý tenis,“ dodává.

Karolína Plíšková si na tenisovém US Open užívá zatím životního úlovku

Číst článek

Ve srovnání se spíše technickou hráčkou Barborou Záhlavovou-Strýcovou je Karolína Plíšková ranařka s tvrdým servisem, k čemuž ji předurčuje i štíhlá vysoká postava. „Servírovat bych mohla ještě líp,“ myslí si.

Pro zajímavost. Jen Serena Williamsová letos nasázela svým soupeřkám na okruhu WTA více es než Karolína Plíšková.

Relaxem je pro Karolínu Plíškovou rybaření

42. hráčka žebříčku je jinak povahou klidná. Když má čas, dovede trávit i několik hodin na rybách, hlavně v okolí Loun, kde se narodila.

„Je těžké najít si den, kdybych si mohla sednout na ryby. Na podzim ale určitě někam na rybníky u Loun vyrazím. Na moře nejsem, neznám snad jedinou mořskou rybu a vůbec nevím, na co je chytat. Moře je už jiný level (smích).“

Moře či přímo Atlantický oceán má teď ale Karolína Plíšková kousek a také na dvorcích ve Flushing Meadows se dá leccos ulovit. Teď třeba postup do osmifinále, o které budou bojovat i Barbora Záhlavová-Strýcová a Petra Kvitová.

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme