Vyšetřovatelé zkoumají skoro 100 tenisových zápasů, podezřelý je i zápas ve Wimbledonu

Jednotka pro bezúhonnost tenisu obdržela jen za třetí čtvrtletí roku 2016 96 varování o možném zmanipulování profesionálních zápasů. Vyšetřuje převážně podniky nižší kategorie, ale také jeden zápas Wimbledonu a US Open.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenis (ilustrační foto)

Tenis (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Organizace Tennis Integrity Unit (TIU) sídlící v Londýně sbírá především od sázkových kanceláří podněty na nestandardně probíhající zápasy. Ze třetího čtvrtletí, kdy se hrálo nejvíc turnajů, se zabývá celkem 96 případy, dvojnásobkem oproti prvním třem měsícům roku.

Mezi utkáními, na které se jednotka zaměří, převažují ty z nižších mužských okruhů. Nejvíc, 54 se jich hrálo na sérii ITF Futures, 31 na Challengerech ATP. Podezřelé jsou ale i dva zápasy na grandslamových turnajích – 1 na US Open, 1 na Wimbledonu.

„Už historicky přichází z grandslamů jen velmi málo podnětů. V souladu s tím jsou i letos jen dva,“ píše se ve zprávě TIU. „Obě jsou předmětem rutinního důvěrného vyšetřování.“

Jaký zápas je podezřelý na Wimbledonu, není známo, The Guardian ale píše, že na US Open přišel podnět na zápas Švýcarky Bacsinszké s Ukrajinkou Ďjačenkovou.

Jihoafričan dostal doživotní zákaz

Konečný výsledek žádné překvapení nepřinesl – favorizovaná Bacsinszká vyhrála dvakrát 6:1. Sázkové kanceláře, které podněty podávají, však zkoumají i drobnosti. Sázet se dá třeba i na počet uhraných míčků v gemech.

Největším úlovkem TIU je zatím Jihoafričan Joshua Chetty, který se pokusil uplatit protihráče, aby za 2000 dolarů „prodal“ zápas. 21letý tenista dostal doživotní zákaz účasti na turnajích.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme