Wimbledon je rozlosován. Čechy čeká těžké první kolo a tlak z obhajoby bodů

Hodně těžké první kolo mají před sebou ve Wimbledonu nejvýše nasazení čeští tenisté. Tomáše Berdycha čeká nevyzpytatelný Jérémy Chardy, obhájkyně titulu z Londýna Petra Kvitová bude hrát na úvod s Kiki Bertensovou, Lucie Šafářová se utká s Alison Riskeovou. Nejen kvůli soupeřkám bude ale pro české hráčky obtížné zopakovat loňské skvělé výkony z All England Clubu. Překážet jim může velký tlak, který obhajoba výsledků přináší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wimbledon, nejzelenější grandslamový turnaj

Wimbledon, nejzelenější grandslamový turnaj | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„U sebe nikdy nevím, co přijde,“ usmívá se Tereza Smitková. Ze svých loňských výkonů ve Wimbledonu byla příjemně překvapená, ne-li spíš šokovaná. V 19 letech tam hned při své premiéře v hlavní soutěži prošla až do osmifinále.

A rozhodně nebyla jediná z českých tenistek, která se na dvorcích All England Clubu dočkala v té době životního výsledku. Barbora Strýcová se před rokem dostala mezi osm nejlepších singlistek, Lucie Šafářová ještě o stupínek dál a Petra Kvitová celý turnaj vyhrála.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český tenistky se snaží nad obhajobou bodů před startem letošního ročníku Wimbledonu moc nepřemýšlet

Svěřenkyně Davida Kotyzy tak bude obhajovat titul a s tím související porci 2000 bodů ve světovém žebříčku. Ale má to i druhou příjemnější stránku, člověk se vrací na místo, kde se mu v minulosti dařilo.

„Je to hezké, ale tlak a nervy budou obrovské, to se nezmění. Budu chtít zase uhrát co nejlepší výsledek, ale vím, jak těžké to bude,“ říkala na téma obhajování bodů wimbledonská šampionka z let 2011 a 2014 Petra Kvitová.

Nervozita zřejmě pochází z přirozené obavy o tvrdě vybudovanou pozici, ale takové věci si člověk podle Lucie Šafářové nesmí připouštět.

„Když by nad tím přemýšlel, tak by ho to jenom stresovalo. K výkonům to nepomůže. Já se snažím vyhrát každé utkání a brát vše postupně. Nepřemýšlím nad tím, co obhajuju,“ prozrazuje.

Nedávná finalistka Roland Garros a loňská semifinalistka z Wimbledonu věří, že už takové situace zvládá lépe než v časech, kdy ještě neměla takové zkušenosti jako dnes. Zvládat tlak pramenící z obhajoby úspěšných výsledků se musela učit.

Wimbledon, český los:
MUŽI: Berdych - Chardy (Fr.), Rosol - Gulbis (Lot.), Veselý - Lorenzi (It.), Štěpánek - Bedene (Brit..).
ŽENY: Kvitová - Bertensová (Niz.), Šafářová - Riskeová (USA), Karolína Plíšková - Falconiová (USA), Strýcová - Stephensová (USA), Koukalová - Tomljanovičová (Chor.), Hradecká - A. Radwaňská (Pol.), Kristýna Plíšková - Smitková, Cetkovská - Babosová (Maď.), Siniaková - Allertová.

„Hlavně na grandslamech bylo v mém podání první kolo strašně nervózní. Teď to beru tak, že když se nezadaří, tak se nezadaří,“ snaží se nedělat si těžkou hlavu z tradičně nervózních úvodních grandslamových kol.

Samozřejmě i tak se může stát, že se hráčům začátek velkého turnaje z nějakého důvodu nepovede. A zrovna Lucie Šafářová o tom ví tento rok své. Už v Melbourne měla skvělou formu, ale nepřešla těžké první kolo.

Naopak v Paříži na Roland Garros úvodní soupeřku po velkém boji zdolala a právě vydřený zápas jí pak pomohl nastartovat senzační jízdu zakončenou finálovou účastí.

Fanoušci a asi i sami tenisté mohou jen těžko očekávat, že vše půjde opět tak skvěle jako loni, zvlášť v na velké zvraty, nečekané výsledky a žebříčkové přesuny bohatém okruhu WTA. I letos na Wimbledonu se jich může dost přihodit, pochopitelně i na český účet.

„Všichni chtějí vyhrát. Hlava hraje velkou roli. Kdo se s tím nejlépe srovná, tak může být jeden z nejlepších,“ má jasno Tereza Smitková.

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme