Wimbledon ovládly zkušenosti, semifinalisté jsou nejstarší za posledních 45 let

Tři nejvýše nasazení tenisté si vybojovali postup do semifinále mužské dvouhry. A společně s tím čtvrtým jsou to všechno zároveň také hodně zkušení hráči. Srb Djoković, Švýcar Federer, Brit Murray a Francouz Gasquet mají v průměru 29 a půl roku. Starší obsazení měla stejná fáze londýnského grandslamu naposledy v roce 1970.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer

Roger Federer | Zdroj: Reuters

„Zatím to jde dobře, cítím, že v tomto roce hraji hodně solidně, zvlášť na trávě. Ale teď přijde kritické období, a právě v něm chcete ukázat, že je vaše hra opravdu tak dobrá,“ říká Roger Federer, nejstarší ze semifinálové čtyřky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výrazné zkušenosti semifinalistů Wimbledonu upozornil reportér ČRo Jaroslav Plašil

Třiatřicetiletý Švýcar zatím na letošním Wimbledonu ztratil jediný set a podle odborníků hraje s lehkostí připomínající sedm ročníků, ve kterých zvítězil. „To ukáže výsledek, když vypadnu v semifinále, tak ne. Pokud dosáhnu na finále, tak o tom můžeme mluvit,“ usmívá se.

Průměrný věk semifinalistů mužské dvouhry je necelých třicet let. Nejstarší z nich je právě 33letý Federer a velmi zkušení jsou i ti zbývající. Novak Djoković, Andy Murray a Richard Gasquet.

V hlavních soutěžích na grandslamových turnajích významně přibylo třicátníků a v dohledné budoucnosti jich může být většina i v nejlepší světové desítce. Teď ve Wimbledonu se odhady potvrzují.

„Regenerace, fyzioterapie, tréninky, strava, pitný režim. To všichni začali dělat, věnují se tomu a prodlužuje jim to kariéru,“ připomněl v Londýně Radek Štěpánek důvody, proč by dříve už možná staří hráči mohli mít v dnešní době ještě nejlepší tenisové roky před sebou.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme