Za dopingem Šarapovové je selhání týmu, myslí si Michal Polák z antidopingového výboru

Podle vyjádření prezidenta Ruské tenisové federace Šamila Tarpiščeva je v souvislosti s dopingovou aférou Marii Šarapovové vše v pořádku. Ruskému tenisu nic nehrozí, účast tamních tenistů na olympiádě nikdo nezpochybnil a samotná Šarapovová bude ve své kariéře pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maria Šarapovová na tiskové konferenci

Maria Šarapovová na tiskové konferenci | Zdroj: ČTK

Skutečnost je však taková, že nejlepší ruská tenistka současnosti Maria Šarapovová se nejen nemusí objevit v brazilském Riu, ale podle Michala Poláka z antidopingového výboru ČR dokonce může dostat až čtyřletý zákaz činnosti.

Věříte Marii Šarapovové, že si prostě nevšimla, že meldonium je zakázané?

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Michalem Polákem ohledně dopingové aféry kolem ruské tenistky Marie Šarapovové

To je těžké soudit takto na dálku. Domnívám se, že se jedná o selhání jejího podpůrného týmu, který ji měl na tu záležitost upozornit. V případě, že užívám látku, která je zakázaná, mám možnost požádat o terapeutickou výjimku. Jestliže tak neučinila, může se obávat až čtyřletého trestu.

Maria se omluvila s tím, že si nepřečetla mail, ve kterém bylo napsáno, že meldonium je od ledna zakázanou látkou. Není to u sportovkyně s takovým zázemím minimálně zvláštní?

Nepředpokládám, že s jejími finančními možnostmi si potravu a dávkování doplňků stravy dělá sama. Má tým lidí, kteří se o to starají. Myslím, že ani pořádně nevěděla, co bere. Ale podle antidopingového kodexu je každý sportovec zodpovědný za to, co má ve svém těle. Vina padá na ni, ale v pozadí vidím selhání někoho z jejího týmu.

Co je vlastně meldonium za látku?

Meldonium může zvyšovat výkonost sportovců, protože zlepšuje metabolismus energie a tkání, zvyšuje výkonost srdce a slouží pro lepší regeneraci. A to u rychlostních i vytrvalostních sportovců. Má vliv i na lepší rekonvalescenci po zranění.

Šarapovová přichází o miliony, na početný tým vinu nesvádí

Číst článek

Takže ta látka mohla Šarapovové pomoci vyhrávat zápasy?

Dá se říct, že ano. Mohla být jedním z faktorů, které jí mohly pomáhat.

Je dobře, že Světová antidopingová agentura meldonium zakázala?

V každém případě ano. Agentura tuto látku dlouho sledovala a testovala. Nejen Šarapovová, ale i jiní sportovci z Ruska a Ukrajiny tuto zakázanou látku užili. Zdá se, že byla mezi sportovci rozšířená.

Jak velký je seznam zakázaných látek pro tenisty a jak často se aktualizuje?

Seznam zakázaných látek platí pro všechny sportovce, tenistky a tenisty nevyjímaje. Platí pro olympijské i paralympijské sporty, takže všichni sportovci, kteří závodí na výkonnostní a vrcholové úrovni, podléhají pravidlům světové antidopingové agentury WADA.

Helena Šulcová, Stanislav Zbyněk, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme