Za prohru v prvním kole téměř milion, na US Open vzdalo úvodní zápas 12 tenistů

Se stále vyššími odměnami za účast na grandslamech výrazně přibývá případů, kdy do prvních kol nastupují ne úplně zdraví sportovci. Než aby se dobrovolně vzdali vysoké odměny, kterou si svými předchozími výkony vybojovali, nastoupí a utkání pak ke zklamání fanoušků často nedohrají. Jen v prvním kole US Open v New Yorku vzdalo zápas 12 singlistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

US Open

US Open | Zdroj: Reuters

Nenastoupit k zápasu a nechat jen tak ležet odměnu za účast v prvním kole US Open 39 500 dolarů, což je skoro 950 tisíc korun (na Wimbledonu si tenisté vyřazení v prvním kole přijdou na 27 tisíc liber, tedy 901 tisíc korun), když si je celoroční dřinou vybojujete, není jen tak.

„Nikdy se mi to nestalo, ale nechat tolik peněz někomu jinému… Na těch grandslamech chceme uhrát co nejvíc, a když se stane takováto věc a máme tu šanci jít na kurt, tak tam prostě půjdu,“ chápe tenisty, kteří si jdou na dvorec pro velké peníze, i když nejsou úplně zdraví, Barbora Strýcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nechtějí přijít o desítky tisíc dolarů, nastoupí i zranění a nedohrají. V prvním kole US Open vzdalo zápas 12 tenistů

Sama neví, jak by se v té situaci zachovala. Ale také prý tuší, jak složité to může být rozhodování. „To je takové jako: mám tam nechat těch 35? Nebo nemám?“

Někteří tenisté navrhují, aby se peníze v budoucnu dělily. Třeba že by hráč, který se kvůli zdravotnímu problému dopředu odhlásí, měl také na nějakou částku nárok, například na polovinu a ta druhá by připadla náhradníkovi z kvalifikace.

„Kdyby se podařilo najít něco takového férového, myslím, že by to mohlo být přínosem pro všechny,“ míní další česká tenistka Petra Cetkovská.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme