Začínající tenistky to mají těžké, malých turnajů je málo a na velké se nedostanou

Hned dva turnaje kategorie ITF mohou v těchto dnech krátce po sobě navštívit tenisoví fanoušci v Česku. Jen co teď skončí jeden v Plzni, začne ten druhý v Praze na Štvanici. Ten posledně jmenovaný je více dotovaný a bude mít také o poznání silnější obsazení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenistka Andrea Hlaváčková během tréninku v Palermu

Tenistka Andrea Hlaváčková během tréninku v Palermu | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Bude na něm i řada hráček, které svou kvalitou patří spíš na nejprestižnější okruh WTA.

„V Praze je pár hráček velmi kvalitních. Buď jsou to mladé ambiciózní holky, nebo někdo, kdo se na chvilku propadl a snaží se dostat zpátky,“ říká Tomáš Petera, tenisový trenér, manažer a zároveň také pořadatel turnajů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ženskému tenisu chybí malé turnaje. Přežívají jenom ty nejsilnější a na ty je těžké se dostat, říká fedcupová reprezetnantka Andrea Hlaváčková

Ano dnes je poměrně obvyklé, že takto kvalitní hráčky startují kromě nejprestižnějšího okruhu WTA ještě na skromnějších akcích ITF.

Určitě jste zaregistrovali, že třeba jednu takovou v Číně nedávno ovládla někdejší světová jednička Srbka Jelena Jankovićová a těch příkladů bychom našli opravdu spoustu.

„Je to ztížené tím, že počet WTA turnajů je hrozně nízký. Když porovnáte kalendář kluků a holek, tak mužský kalendář je třeba trojnásobný. V týdnu se hrají třeba čtyři velké turnaje, u holek se hraje jeden. Dostat se do stovky vyvolených je hodně těžké,“ dodává Petera.

„Tenis jde hodně do síly a do rychlosti. Konkurence je velmi silná. Abychom se v začátcích někam dostali, to je hodně těžké,“ přiznává třeba Slovenka Natalia Vajdová, dcera bývalého tenisty a jednoho z nejúspěšnějších trenérů světa Mariána.

Tenistka Plíšková postoupila na turnaji ve Stanfordu do čtvrtfinále

Číst článek

„Jsem ráda, že jsem v takovém věku a mám takovou pozici, jakou mám. Začínat teď s tenisem je opravdu složité. Malých turnajů je méně a méně. Přežívají jenom ty nejsilnější a na ty je stále těžší se dostat. Hodně štěstí všem, co začínají,“ říká narovinu zkušená česká reprezentantka Andrea Hlaváčková.

Sama teď poznává jak obtížné je vracet se jen třeba do první stovky singlového žebříčku.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme