Ženský tenis je úplně jiný, říká trenér Strýcové Krupa. Do loňska vedl Berdycha

Na světě není moc tenisových trenérů, kteří by mužský profesionální okruh vystřídali za ten ženský. A dvojnásob to platí o koučích, kteří pracovali s hráči nejlepší světové desítky. Jeden takový je teď na US Open v New Yorku. Tomáš Krupa léta vedl Tomáše Berdycha, po několika měsících volna je teď opět na grandslamovém turnaji, tentokrát s temperamentní Barborou Strýcovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Strýcová na US Open

Barbora Strýcová na US Open | Zdroj: Reuters

„Já mám rád tenis. Samozřejmě je to jiný tenis. Chápu ženské, že nechtějí být diskriminované, že chtějí stejné peníze, ale je to naprosto něco úplně jiného,“ konstatuje 42letý Tomáš Krupa.

Tenis ale, jak řekl má rád, v rodině dostal svolení a po měsících volna tak na nevšední nabídku kývnul. Soupeřky Barbory Strýcové teprve poznává a svou novou svěřenkyni prý vlastně také.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tenisový trenér Tomáš Krupa jako jeden z mála na světě přestoupil z mužského okruhu na ženský. Na US Open vede poprvé na grandslamu Barboru Strýcovou

„Já ji pořád ještě poznávám, protože jsme spolu čtyři pět týdnů. Mimo kurt je úplně super, na kurtě sem tam máme vypsané nějaké pokuty a podobně. Už je to asi 380 dolarů, takže dobrý. Třeba za sprostá slova, zlomené rakety a tak dále,“ popisuje Krupa.

Naznačil také, čemu by se chtěl v nejbližší době u své svěřenkyně věnovat. „Chtěl bych asi spíš trochu zjednodušit ten tenis, protože si to myslím zbytečně komplikuje.“

To, že jde o stále ještě čerstvé a nezvyklé spojení, potvrzuje i vyprávění Barbory Strýcové, která je prý občas Strýcem. „Skloňoval vždy v mužském rodě. Třeba mi říká: musíš si to uhrát sám.“

A také některé požadavky jsou podle Barbory Strýcové zatím nesplnitelné. „Prostě mi řekne: teď to musíš zabít. Ale pro mě je ten balon hrozně těžký, nemám dva metry,“ usmívá se tenistka.

Barbora Strýcová sice nemá přes metr devadesát jako Tomáš Berdych, ale nadšení jí nechybí a moc si váží toho, jakého trenéra teď získala.

„Jsem za to vděčná a pokorná k tomu,“ říká o muži, který je prý zatím spíš vojákem než psychologem, jak by možná situace vyžadovala.

Jen výsledky nejsou jaksi na povel, což Tomáš Krupa zjistil během pár týdnů v ženském tenise velice rychle. Dnes bude Barbora Strýcová hrát o postup do třetího kola dvouher US Open stejně jako dalších pět českých tenistů.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme