Akademie věd pořádá interaktivní výstavu nejzajímavějších témat současné medicíny

Stačí si obléknout těžkou radiologickou vestu a okamžitě se můžete vžít do role lékaře, který na sále operuje složitý případ. Stejně tak si vyzkoušíte i různé chirurgické nástroje. A to jsou jen některá z lákadel interaktivní výstavy "Dotkni se vědy", kterou připravila 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Celý víkend návštěvníci uvidí v sídle Akademie věd v Praze v rámci Týdne vědy a techniky zajímavé dokumenty, filmy, ale také hrané scénky z operačního sálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srdce (ilustrační foto)

Srdce (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Teď držím radiologickou vestu, obsahuje olovo a má odstiňovat radiologické záření během rentgenů a operací, v některých případech jí musí mít chirurgové na sobě po celou dobu operace. Váží kolem dvou kilo, možná kolem tří,“ ukazuje student medicíny Antonín.

Kromě oblíbené olověné vesty nabízí interaktivní výstava i další zajímavé nápady – například stůl s limonádami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý víkend probíhá v Akademii věd v Praze interaktivní výstava Dotkni se vědy, hlavním tématem je současná medicína

„Jelikož je dnes diabetes velkým problémem, tak jsme sem vzali pár lahví oblíbených limonád a před ně jsme položili kádinky s množstvím cukru, které každá láhev obsahuje,“ popisuje účel další expozice Antonín.

Vedle popisných panelů a ukázky různých chirurgických nástrojů sedí u dalšího stolku studentka dentální hygieny Pavlína Forétková. Před ní je upevněná maketa lidské hlavy s otevřenou pusou.

„Návštěvníci se mohou podívat, jak vyšetřujeme zuby, co všechno tam můžeme najít,“ říká. Lidé si tu navíc mohou nechat i poradit, jak o zuby správně pečovat.

Expozice má několik odborných částí. Návštěvníci celý víkend uslyší renomované odborníky nebo uvidí krátké dokumenty a hrané scénky z operačního sálu. Témata výstavy popsala Simona Skořepová z děkanátu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Srdce, mozek, exotické nemoci a cukrovka. Takže i vzhledem k tomu máme jak v sobotu, tak v neděli dvě přednášky, které s těmito tématy souvisí,“ uvádí.

Proděkanka Lucie Bankovská Motlová pak vysvětluje, o co je mezi návštěvníky největší zájem: „Domnívám se, že to bude srdce, ale pak to taky nepochybně bude mozek, především schizofrenie.“

Zítra návštěvníci uslyší například přednášku o cukrovce a její léčbě. Stejně tak se dozví vše o krvácivé horečce ebola, která v současné době zabíjí hlavně v západní Africe.

Vstupné na expozici i odborný výklad je zdarma.

Petra Benešová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme