Investoři věří konopí. Do jeho výzkumu v Praze vkládají 500 milionů korun

Praha se stává evropským centrem výzkumu konopí pro léčebné účinky. V české metropoli dnes vznikl Mezinárodní institut pro výzkum konopí a kanabinoidů (ICCI) za 500 milionů korun. Jedná se o jednu z nejvyšších soukromých investic za poslední léta v Česku. Institut má za úkol zkoumat konopí pro léčebné účely a jeho vznik zaštítilo mnoho vědců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

konopí

konopí | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Výzkumný institut je ryze soukromá organizace, což není v Česku obvyklé. Peníze do něj vložil 33letý americko-kanadský finančník Benjamin Bronfman, který několik let hledal příležitost právě v konopném byznysu. Praha podle něj nabízí velmi vhodné podmínky.

„Z konopí se stává solidní byznys a tady v Praze jsou pro výzkum dobré legislativní podmínky. Dobré zázemí nabízí akademické a zdravotnické instituce, které spolu velmi dobře spolupracují. Proto jsem tady. Nepochybuji o tom, že se nám investice vrátí,“ říká Bronfman.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze vzniká soukromé výzkumné centrum pro konopí za 500 milionů korun. Zajímal se o něj redaktor Lubomír Smatana

Vznik centra podpořil ministr zdravotnictví a řada českých i zahraničních vědců. První evropský institut na výzkum konopí a kanabinoidů povede expert na zdravotnickou informatiku Pavel Kubů.

„Cílem ICCI je zkoumat, rozvíjet a zavádět do praxe nové léčebné metody, které pracují s léčebným účinkem konopí, jež známe už historicky, akorát že zatím nechápeme úplně do detailu na molekulární úrovni, jak funguje,“ přiblížil Kubů.

Peníze bude institut vydělávat klinickými studiemi, ověřováním léků, standardizacemi - zkrátka specializovaným výzkum, který v tuto chvíli nikdo jiný nedělá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pražském výzkumném centru pro konopí mluvil jeho ředitel pro vědu a výzkum Tomáš Zábranský

„V tomhle máme toho času něco jako monopol, který nebude trvat věčně, to je jasné. Ale ten náskok je vždycky příjemný,“ poznamenal ředitel ICCI pro vědu a výzkum Tomáš Zábranský.

Vedle výzkumu se institut podle Zábranského soustředí i na certifikaci výrobních či laboratorních postupů. „Aby byla zaručena nějaká jednotná kvalita těchto produktů, a to nejen v ČR, ale v ideálním případě globálně, aby ten výzkum byl taky nějakým způsobem vzájemně porovnatelný.“

Výzkum by měl především potěšit pacienty, kteří stále čekají na svůj lék. Ačkoliv konopí je velmi stará plodina s prokazatelnými účinky, jeho výzkum komplikovaly dlouhá desetiletí zákony, říká profesor Hebrejské university v Jeruzalémě Lumír Hanuš.

„Není žádný jiný stát, kde by fungoval takovýto oficiální institut. Myslím si, že Česká republika se může dostat na světovou špičku.“

Česká republika patří do menší skupiny evropských zemí, kde léčebné konopí začíná mít zelenou. Zákon umožňuje jeho prodej v lékárnách, rozšiřuje se počet lékařů, kteří mají licenci k předepisování, a v lednu by mělo dozrát i první domácí léčebné konopí.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme