Astronomy vzrušuje záhadné vzdálené světlo, mohlo by jít o obří supernovu

Záhadné světlo mimo naši galaxii trápí světové astronomy. Už půl roku pozorují ve vzdálenosti 3,8 miliardy světelných let obrovskou záři, zatím ale pořád ještě nevědí, jestli jde o supernovu nebo nějaký jiný objekt. Brzy by se to mělo změnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jádro hvězdy se při výbuchu supernovy zhroutí do neutronové hvězdy

Jádro hvězdy se při výbuchu supernovy zhroutí do neutronové hvězdy | Foto: NASA

Podle studie, kterou zveřejnilo nejnovější vydání časopisu Science, vyzařuje tento v podstatě malý objekt - v průměru jen 10 mil - světlo až 570miliardkrát větší než Slunce a je minimálně dvacetinásobně jasnější než všechny hvězdy naší galaxie dohromady.

Vědci jsou přesvědčeni, že by mohlo jít o supernovu, a podle ředitele Astronomického ústavu Akademie věd Vladimíra Karase by v tomto případě šlo o naprosto jedinečný úkaz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Astronomy vzrušuje záhadné vzdálené světlo, možná obří supernova. Téma zaujalo i redaktoru Evu Kézrovou

„Je to první případ takto jasné supernovy, která byla objevena, protože vyzařuje více než stokrát oproti běžným supernovám. Čili v průběhu několika měsíců vyzáří více energie než třeba naše běžné Slunce během celého svého života,“ říká profesor Karas.

Zatím ale astronomové teprve zkoumají, jestli jde skutečně o supernovu, což vzhledem k vzdálenosti více než tři a půl miliardy světelných let není vůbec jednoduché.

Supernovy jsou známé už od středověku, ale po technické stránky začaly být zkoumány až ve 20. století. A tak víme, že supernova je vlastně výbuch v okamžiku konce hvězdy, která ztratí svou energii, smrští se, načež se zbylá hmota zahustí, zahřeje a vybuchne, což je provázeno velkou září. Postupně pak dohasíná.

Prakticky každý den astronomové nějakou supernovu dalekohledem odhalí a nyní už existují i speciální automatické programy, které hlídají vesmírný prostor neustále. A právě díky tomu čínsko-americký tým na univerzitě v Ohiu objevil loni v červnu tento unikátní objekt, s nímž se teď pochlubil.

Supernova, magnetar, nebo něco úplně jiného?

Pokud by to nebyla supernova, mohlo se jednat například o vzácný druh hvězdy zvané magnetar, která se díky extra silnému magnetickému poli rychle točí. I takové jsou názory astronomů, jiní pak dokonce říkají, že to může být něco úplně jiného, co ještě neznáme.

A právě proto začne obrovské vzdálené světlo zkoumat i Hubbleův teleskop. Ten obíhá ve volném prostoru mimo atmosféru, takže podle profesora Karase je schopen získat potřebná data.

„Běžné dalekohledy umístěné na Zemi nedokáží rozlišit příliš dobře detaily ve spektru. A ty detaily jsou právě podstatné, protože z nich potom astronomové poznají, jaké chemické prvky se nacházejí v tom zdroji záření a jak se mění složení i celková luminosita,“ vysvětluje Václav Karas.

Vzhledem ke své obrovské světelné síle bude tento objekt vyhasínat určitě ještě několik měsíců, možná i let a tak dlouho mohou astronomové sbírat o něm informace. Jisté je, že je to něco, co zatím ve vesmíru ještě neviděli.

ČRo, Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme