Vědci z Brna vyvinuli speciální zdravotní boty pro těhotné ženy

Křeče v nohou a bolesti zad trápí čas od času nejspíš každého, ženám v těhotenství ale dokážou čekání na potomka velmi znepříjemnit. Právě pro ně vyvíjí odborníci z Masarykovy univerzity v Brně speciální obuv, která jim od obtíží pomůže. Dnes spouští rozsáhlý výzkum, ve kterém stovce nastávajících maminek dají tyto speciální boty a budou sledovat, jaký mají vliv na jejich zdraví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální zdravotní obuv pro těhotné vyvíjejí vědci z Masarykovy univerzity v Brně

Speciální zdravotní obuv pro těhotné vyvíjejí vědci z Masarykovy univerzity v Brně | Foto: Masarykova univerzita

„Maminka jde tři minuty na běhátku a v botě má umístěny speciální měřící stélky, které celé tři minuty měří průběh chůze. Z toho se pak velmi rychle vyhodnotí, jak klenba z hlediska tlaku vypadá,“ popisuje část výzkumu vedoucí projektu Martin Zvonař.

Do laboratoří na Fakultě sportovních studií brněnské Masarykovy univerzity dochází pravidelně budoucí maminky, a to většinou v posledních měsících těhotenství. Tehdy totiž začne tělo vyplavovat hormony, které uvolňují klouby a vazy, a i proto se začne hroutit klenba nohy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědci z brněnské Masarykovy univerzity vyvinuli speciální boty pro těhotné, které jim pomáhají – třeba od křečí v nohou. Více Tereza Kadrnožková

„Dokážeme alespoň zaznamenat průběh a v momentě, kdy klenbu správně stimulujeme, má tendenci se po porodu daleko rychleji srovnat, kdy už jsou hormony v obráceném gardu a jsou zase vyplavovány ty, které tělo zpevňují,“ vysvětluje Zvonař.

Právě kvůli lepší podpoře nohy přišel jeho výzkumný tým s nápadem vytvořit speciální vložky do bot a později také samotné boty. Ty mají například na vrchní straně boty pružné části nebo prohlubeň pod kloubem palce. Během těhotenství a také po porodu je nosila i výzkumnice Kateřina Kolářová.

„S botami jsem velmi spokojená. Dokonce se jim podařilo i napravit moje vbočené place, takže to je bonus. V těhotenství jsem nohy měla velice zatížené vysokým hmotnostním přírůstkem 20 kilogramů,“ říká.

Speciální zdravotní obuv pro těhotné vyvíjejí vědci z Masarykovy univerzity v Brně | Foto: Masarykova univerzita

Do projektu se zapojila i největší zdravotní pojišťovna. „Poté, co maminky porodí, se setkáváme s tím, že četněji vyhledávají neurologa, takže si myslíme, že bychom mohli obuv zařadit do zdravotnických prostředků, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pokud bude jednoznačně prokázáno, že je tam léčebný efekt,“ dodává ředitel pojišťovny Zdeněk Kalábek.

První oficiální výsledky studie speciálních bot pro nastávající maminky by univerzita měla mít v září. Už teď ale tým pracuje na další zdravotnické obuvi, tentokrát pro diabetiky.

Speciální zdravotní obuv pro těhotné vyvíjejí vědci z Masarykovy univerzity v Brně | Foto: Masarykova univerzita

Simona Bartošová, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme