Vzdušný křízenec havaroval při testovacím letu. Tvrdé přistání poškodilo kokpit

Největší hybridní letoun Airlander 10 při testovacím letu v anglickém Bedfordshire havaroval. Podle BBC letoun zavadil o telegrafní sloup, společnost Hybrid Air Vehicles to ale popřela. Podle jejího vyjádření nebyl při nehodě nebyl nikdo zraněn, při tvrdém přistání byl ale poškozen kokpit letounu. Kříženec vzducholodi, vrtulníku a letadla vzlétl do vzduchu poprvé minulý týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve vzduchu loď vydržela asi půl hodiny

Ve vzduchu loď vydržela asi půl hodiny | Zdroj: Reuters

„Posádka je v bezpečí a v pořádku, nikdo nebyl zraněn,“ napsala po incidentu na Twitteru britská soukromá firma Hybrid Air Vehicles, která letoun vyvinula.

Letoun měří 92 metrů, což je o patnáct metrů více než délka největšího airbusu na světě. Uvnitř Airlanderu 10 je helium a s koordinací pohybu ve vzduchu mu pomáhají zadní a boční vrtule.

Původně měl letoun sloužit americké armádě k přepravě nákladu a pozorování povrchu. Pentagon ho začal stavět, později ale od projektu ustoupil. Britské společnosti, která vývoj letounu převzala, trvala konstrukce zhruba deset let. Náklady dosáhly téměř 610 milionů korun.

Firma ho chce využívat i pro přepravu cestujících, vejde se jich tam 48. Letoun může přistávat a vzlétat ze všech možných povrchů kromě vodní hladiny. Ve vzduchu se udrží až pět dní.

Reuters, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme