Hospodyňky už možná nebudou muset uklízet. Čeští vědci vyvinuli nanopřípravky, které ochrání povrchy před špínou

Nikdy už nemuset uklízet, to je zřejmě snem každé hospodyně. Brzy už se jim možná splní. Vědci Technické univerzity v Liberci totiž vyvinuli nové prostředky do domácnosti. Obsahují nanočástice, díky kterým ochrání podlahy, nábytek i spotřebiče před špínou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vědci vyvinuli nové prostředky do domácnosti, které různé povrchy ochrání před špínou

Čeští vědci vyvinuli nové prostředky do domácnosti, které různé povrchy ochrání před špínou | Foto: Ondřej Štemberk

Nanopřípravky uhladí jakýkoli povrch tak, aby byl odolný proti prachu, vodě i mastnotám. Hospodyňky díky tomu ušetří až 80 procent svého času.

Zní to možná trochu jako reklama, ale přesně takové vlastnosti má údajně nový čistící prostředek, který vyvinuli vědci na Technické univerzitě v Liberci. Novinka využívá nanočástice oxidů, tedy velmi jemně namletého písku.

„Umožňuje vytvářet povrch, který je otěruvzdorný, prodyšný, odolává vysokým teplotám a vytváří ochrannou vrstvu, která vám pomáhá k tomu, abyste nemusela povrch tak často čistit,“ vysvětluje vedoucí výzkumu technické univerzity Petr Louda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hospodyňky už možná nebudou muset uklízet. Čeští vědci vyvinuli nanopřípravky, které ochrání povrchy před špínou. Natáčela reportérka Eva Malá

Každý povrch je úplně jiný, proto vědci museli vyvinout spoustu variant těchto prostředků.

„Dřevo má jinou strukturu než ocel. Ten povrch je uzavřený, ale jenom vůči špíně, protože zase potřebuje dýchat. Modifikujeme tak povrch jen kvůli tomu, abychom zabránili ukládání špíny,“ upřesňuje členka výzkumného týmu Todka Bakalová.

Nanopřípravky by měli zatěžovat životní prostřední méně než běžná čistidla. Podle ekologa ze společnosti Arnika Kamila Repeše je to ale velká neznámá.

„S nanotechlogií je to velmi složité. Nanočástice jsou látky, které zatím působí dost kontroverzně. Nedá se říct, jestli jsou špatné, nebo dobré, ale každopádně ještě nejsou tak vyzkoušené, aby bylo jasné, jaký budou mít vliv na člověka i životní prostředí,“ konstatuje Repeš.

Technická univerzita v Liberci si nechala čisticí prostředky po domácnost patentovat, stejně jako autokosmetiku, kterou vědecký tým vyvinul před rokem.

Čeští vědci vyvinuli nové prostředky do domácnosti, které různé povrchy ochrání před špínou | Foto: Ondřej Štemberk

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme