Průzkumníci našli vrak německé ponorky. Před sto lety ji měla potopit mořská příšera

Ponorka UB-85, kterou našli u skotského pobřeží, by mohla být legendou opředeným korábem z konce první světové války.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá ponorka v Londýně v roce 1918

Německá ponorka v Londýně v roce 1918 | Foto: public domain, autor neznámý, zdroj: Flickr

Pod mořem u skotského pobřeží se našel vrak německé ponorky. Podle podmořských archeologů by to mohlo být plavidlo, které před víc než sto lety údajně napadla mořská příšera.

Ponorka se našla během podmořského průzkumu dna u jihozápadního pobřeží Skotska. Ten je součástí příprav na položení kabelu, který má přivádět elektřinu z obnovitelných zdrojů ze Skotska do Anglie. Vrak je v hloubce 104 metrů a podle sonarových snímků vypadá, že by to mohla být německá ponorka UB-85, která se potopila na konci 1. světové války v dubnu 1918.

Archeologové našli pozůstatky římského tábora. Je nejsevernější na našem území

Číst článek

Příběh se zrodil po první světové válce a je spojený se zajetím posádky UB-85. Ta se totiž bez jediného výstřelu vzdala britské hlídkové lodi HMS Coreopsis, která ponorku objevila, jak poškozená pluje na hladině. Kapitán německého plavidla prý tvrdil, že jeho ponorku předtím napadla mořská příšera a poškodila ji. Měla prý rohy a velké zářivé zuby a mimo jiné prý rozžvýkala přední kanón plavidla. UB-85 se potopila krátce poté, co ji posádka opustila.

Legendě věří například lidé, kteří se zabývají hledáním lochnesské příšery. Daleko skeptičtější jsou podmořští archeologové, podle kterých podobné legendy mohly vzniknout proto, že archivy byly po válce tajné a příběh považují spíš za chabou výmluvu kapitána.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme