Telefon před spaním 'budí mozek': Člověk je pak náchylnější k depresím i rakovině

Hraní si s mobilem před spaním může rozhodit naše biologické hodiny. Modré světlo z obrazovek totiž mate mozek, který v domnění, že je den, nechce nechat tělo odpočívat. Usínání s chytrým telefonem tak může vyústit až ve zdravotní potíže. Člověka mimo jiné činí náchylnějšího k depresím nebo některým druhům rakoviny, varuje server Business Insider.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chytrý telefon před spaním raději odložte, radí odborníci (ilustrační foto)

Chytrý telefon před spaním raději odložte, radí odborníci (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Naše těla fungují podle cyklu, který nám pomáhá zůstat vzhůru a na pozoru během dne a v noci naopak odpočívat. Pokud ale před spaním pozorujeme obrazovku, mozek to mate. Vyzařující světlo působí na zrak podobně jako ranní sluneční svit. Ten přitom způsobuje, že mozek přestává produkovat melatonin, tedy hormon signalizující čas spánku.

„Informace o tom, zda je den či noc, proudí do mozkového jádra přímo z oka, ze sítnice. Díky tomu má tato malá oblast mozku přesné informace o tom, jaká je úroveň osvětlení v okolí, a dokáže tak vnitřní procesy v organismu s rytmem dne a noci synchronizovat,“ vysvětlil už dříve pro časopis Zdraví Jan Polák z II. interní kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech.

V Česku žije až 5 tisíc narkoleptiků. Usínají v nevhodnou dobu, prakticky kdekoliv

Číst článek

Chytrý telefon proto může přirozený cyklus aktivity a odpočinku lidského těla uměle narušit a vyvolat podobný stav, jako je pásmová nemoc. Pro člověka, který večer pozoruje obrazovku, je tak těžší usnout a vydržet spát.

„Pakliže se necháme po delší dobu večer ozářit modrým světlem, je koncentrace melatoninu nižší a jeho produkce je omezená. Může to být jeden z faktorů, proč moderní přístroje vedou k poruchám spánku,“ doplnil Jan Polák.

Větší riziko obezity

Postupem času můžou následovat i vážné zdravotní problémy. Narušení produkce melatoninu a spánkového cyklu člověka například činí náchylnějšího k depresím, upozorňuje Business Insider. Může také rozhodit hormony, které ovlivňují pocit hladu, a tím zvýšit riziko obezity. Spojitost existuje i s dalšími potížemi – problémy s učením i pamětí nebo zvýšeným rizikem rakoviny prsu a prostaty.

Špatně spíte? Navštivte spánkovou laboratoř. Jedna z nejmodernějších bude v Benešově

Číst článek

Výrobci už začali uživatelům nabízet aplikace, které jim mají pomoct vliv chytrých telefonů na jejich spánek zmírnit. Aplikace upravují záření obrazovky a v určitý čas eliminují jasné modré světlo. Výsledný lehce naoranžovělý efekt podle mnoha uživatelů skutečně funguje a navíc je i příjemnější pro zrak. Studie ale teorii zatím jenoznačně nepotvrdily.

Chytré telefony navíc mají i další způsoby, jak ztížit odpočívání. Například pípnutí pracovního e-mailu pozdě večer tak nakonec může spánek ovlivnit víc než samotné snížení produkce melatoninu způsobené zářením obrazovky.

Nejlepší tak je, pokud se chytrým telefonům před spaním úplně vyhnete, a to aspoň v posteli, radí Business Insider.

mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme