Přelom v léčbě rakoviny prsu? Čeští vědci vyvinuli látku, která přinutí rakovinotvorné buňky k sebevraždě

V České republice se začne s testováním nového léku na rakovinu prsu. Čeští vědci vyvinuli látku, která nádorové buňky přinutí doslova k sebevraždě. Lék by mohl pomoct pacientkám s nejagresivnější formou rakoviny. Nový preparát vědci vyvíjeli čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakovina prsu

Rakovina prsu | Foto: Fotobanka Profimedia

Vědci používají novou látku, která způsobí nastartování programu apoptóza. Ten v podstatě znamená zničení buňky samotné. „Tento program vede k aktivaci proteinů a celé kaskády dějů. Ty vedou k tomu, že buňka skutečně spáchá sebevraždu,“ popisuje proces vědkyně Kateřina Rohlenová, která ještě nedávno látku testovala.

Nový preparát vychází z léku, který se dnes už při léčbě rakoviny prsu používá. „Tento lék jsme upravili tak, že se v buňce vlastně dostává do jiného místa a funguje v jiné organele než ta původní látka a dostává se to tzv. mitochondrie,“ dále zpřesňuje vědkyně.

Pětiletý Bradley trpící rakovinou se stal hvězdou utkání Premier League. Everton oslavil fanouška konkurence

Číst článek

Účinek látky v mitochondriích, tedy malých částech buňky, je pro novou látku zásadní. „Vyvoláme tam nějaký stres látkou přes mitochondrie. Ten stres pak způsobí to, že buňka zemře. A zemře zevnitř, dá se říct. To znamená, že nenapadneme normální buňky, ale nutíme rakovinné buňky spáchat sebevraždu. Ony poté umírají a nádor se zmenšuje, když to řeknu tak zjednodušeně, až zmizí,“ vysvětluje šéf vědeckého týmu Jiří Neužil.

Podle Neužila bylo na celém výzkumu nejtěžší novou látku z používaného léku připravit. Musel se najít kvalifikovaný chemik, kterému trvalo asi rok, než se mu podařilo nasyntetizovat první množství látky. Po dobu výzkumu musel navíc pobývat v Austrálii.

Momentálně je látka již úspěšně otestována na myších a předána lékařům, kteří by měli ještě letos začít s klinickými testy na nemocných pacientech. „První fáze klinického testování je zjištění, zda je preparát toxický. Poté preparát postupuje do tzv. druhé fáze, které se účastní více pacientek. To už se testují samozřejmě účinky,“ dále informuje Rohlenová.

Pokud všechny testy dopadnou dobře, lékaři by nový lék v běžné léčbě mohli začít používat zhruba za pět až šest let. Právě nejagresivnější formou rakoviny prsu trpí v Česku zhruba 20 procent všech pacientek s tímto onemocněním.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme