Elektronické cigarety podle vědců nejsou neškodné

Takzvané elektronické cigarety možná nejsou tak neškodné, jak jsme se dosud myslelo. Upozorňuje na to například studie otištěná v posledním čísle britského Medical Journal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická cigareta

Elektronická cigareta | Foto: Gizmodo

Elektronické cigarety jsou mezi kuřáky čím dál oblíbenější kvůli tomu, že kouřem neobtěžují okolí a neobsahují dehet nebo oxid uhelnatý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s lékařskou Evou Králíkovou v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Teď ale několik vědců přišlo s varováním, že tyto tabákové výrobky obsahují stopy jistých rakovinotvorných látek.

To potvrzuje i odbornice na léčbu závislosti na nikotinu z První lékařské fakulty Univerzity Karlovy Eva Králíková. Jak ale řekla ve vysílání Radiožurnálu, "zapálit" si elektronickou cigaretu je i tak mnohem zdravější než běžná cigareta.

"Pravděpodobně nějaké tam jsou, ale je to velmi variabilní. Čínská kvalita je různorodá a podle testů tam jakési množství karcinogenních látek našli. Je pravda, že je to významně menší než v klasických cigaretách, kde je karcinogenů kolem stovky," uvedla Králíková.

Při odvykání příliš nepomůže

Elektronická cigareta obsahuje baterii, která při potažení rozsvítí diodu imitující oharek. Náplň s tekutinou současně uvolňuje glycerinové páry, které vyvolávají iluzi kouře, a nikotin.

"Jakési množství nikotinu do sebe kuřák dostane, problém je v tom, že je velmi nejasné, kolik a jak se vstřebá. Z testů vychází podstatné jenom to, že to není ta hodnota, která je napsaná na krabičce, je to velmi variabilní," upozornila Králíková.

Prokázaný podle není ani efekt elektronických cigaret jako pomůcky při odvykání kouření. "Naši pacienti říkají, že je to drahá hračka, kterou brzy zahodili. Ani výrobci je nedoporučují k odvykání kouření, ale jako méně škodlivou náhradu klasické cigarety," doplnila lékařka.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme