Třicet osm vědeckých projektů bude bojovat o evropské peníze

Ministerstvo školství zveřejnilo finalisty vědeckých projektů, které mohou dosáhnout na dotaci 28 miliard korun z Evropských fondů. Vůbec největší suma, jaká kdy byla určena pro českou vědu, má podpořit jak vznik špičkových mezinárodních institucí, takzvaných ‚center excelence‘, tak i regionálních vědecko- výzkumných center.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum. (Ilustrační foto)

Výzkum. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

Výběrová komise ministerstva doporučila postup 38 projektů do závěrečné fáze hodnocení a u velkých projektů ještě bude muset rozhodnout Evropská komise. Jedním z postupujících projektů je i společný projekt Akademie Věd a University Karlovy - projekt centra biomedicíny a biotechnologií ve Vestci u Prahy, takzvaný Biocev.

Přehrát

00:00 / 00:00

O evropských dotacích na vědu a projektu centra Biocev mluvil na Rádiu Česko profesor Václav Pačes.

Podle vědeckého koordinátora projektu Václava Pačese ale není na tento projekt dost peněz, takže vědci musejí zkrátit finance na vybudování centra o 30 procent: „ To bude velký problém, protože celý projekt Biocev byl koncipován jako provázaný program pěti odborných témat a jakmile budeme muset některé téma vyhodit nebo podstatně zredukovat, tak to bude problém.“

Pokud by ale vědci dokázali udržet úroveň projektu a zároveň zredukovat finanční prostředky o jednu třetinu, tak by podle Pačese na dotaci dosáhli. Podle profesora se o všem bude ještě jednat a ani výše přidělených peněz není konečná.

Podle Pačese v České republice chybí převodník mezi základním výzkumem v oblasti biologických věd a mezi praktickými aplikacemi, tedy něčím, co se prodává a přináší peníze. A právě Biocev by měl být takovým převodníkem. „Biocev by měl sloužit k tomu, aby se tam dokázaly výsledky základního výzkumu přetavit do praktických aplikací,“ vysvětluje koordinátor projektu.

O celý projekt už mají zájem jednotlivé firmy a podle Pačese jde i o zájemce ze zahraničí.

Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme