Prevence mrtvice? Hlazení vousků

Nejběžnějšímu typu mrtvice se u pokusných potkanů dá zabránit mechanickým hlazením vousků. Vědci se domnívají, že podobně by u lidí mohla fungovat i stimulace prstů, rtů a tváří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratorní potkan

Laboratorní potkan | Foto: National Cancer Institute, Janet Stephens

K mrtvici obvykle dochází v případech, kdy hlavní tepny, které do mozku přivádějí kyslík a živiny, prasknou nebo se ucpou. Nedostatek „paliva“ pak může vyvolat odumření částí mozku. Vědci z Kalifornské univerzity zjistili, že klíčem k prevenci mrtvice může být senzorická stimulace oblastí mozku, které strádají nedostatkem kyslíku. Stimulace přitom nemusí být nijak složitá – experimenty ukázaly, že stačí několikaminutové hlazení jediného vousku laboratorního potkana. Důležitý je však čas: metoda funguje nejdéle do dvou hodin po zablokování tepny. Během tohoto časového okna ale byla stoprocentně úspěšná.

Hlazení vousku aktivuje mozkovou kůru a tepny, které zůstaly průchodné, se roztáhnou nad svůj běžný limit. Těmito alternativními cestami pak do mozku přichází více krve a mozkové buňky mají vyšší šanci na přežití. Zatím je příliš brzy na to, aby se dalo říci, jestli může podobný princip fungovat také u lidí. Vědci to však nevylučují a zdůrazňují, že ženy by oproti mužům nejspíš nebyly v žádné nevýhodě. Stejně jako hlazení vousů by totiž mohla fungovat i stimulace prstů, rtů nebo tváří.

Zdroj: Kalifornská univerzita v Irvinu, PLoS ONE

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme