Vědcům se podařilo udržet pohromadě atomy antihmoty

V laboratořích CERN u Ženevy se vědcům podařilo na desetinu sekundy udržet pohromadě celé atomy antihmoty. Konkrétně šlo o 38 atomů antivodíku. Výsledky svých pokusů teď publikovali v časopise Nature.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atomy antivodíku existovaly v magnetické pasti výzkumného zařízení ALPHA téměř dvě desetiny sekundy

Atomy antivodíku existovaly v magnetické pasti výzkumného zařízení ALPHA téměř dvě desetiny sekundy | Foto: Niels Madsen ALPHA/Swansea

Fyzikové už dlouho pracují s předpokladem, že antihmota existuje. Již dávno pozorovali a pak i dokázali vyrobit některé antičástice, ale nikoliv celé atomy. A dosud také marně hledají odpověď na otázku, proč ve vesmíru převážila hmota nad antihmotou. Při Velkém třesku totiž zřejmě svou úlohu hrály obě.

V přírodě se podle Jiřího Dolejše z Ústavu částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, který se podílí na projektech CERN, antiatomy nevyskytují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fyzik Jiří Dolejší mluví v pořadu Svět o jedné na Rádiu Česko o experimentech s výrobou antihmoty.mp3

„To znamená, že musíte vyrobit antiproton a pozitron. Pak je musíte ochladit a dát k sobě tak, aby se dokázaly svázat a vytvořit antivodík. To je velmi obtížný proces,“ popsal Jiří Dolejší.

Dodal, že ve zmíněném experimentu v CERN šlo konkrétně o deset milionů antiprotonů a skoro miliardu pozitronů, z nichž se podařilo vyrobit pouhých 38 atomů antivodíku.

Pozitrony byly objeveny již v roce 1933, ale trvalo dlouho, než se je podařilo využít. Dnes je používáme například při zjišťování diagnózy v medicíně při pozitronové emisní tomografii.

„U antivodíku zatím netušíme, k čemu by mohl být prakticky dobrý,“ řekl Jiří Dolejší.

Jeho objev nicméně znamená otevření možnosti detailně studovat rozdíly mezi antihmotou a hmotou, speciálně vodíku a antivodíku, a dozvídat se, jak je to se symetrií hmoty a antihmoty.

„Obyčejná hmota“, tedy galaxie, hvězdy či planety tvoří jen čtyři procenta hmoty našeho vesmíru, zbytek představuje temná hmota (23 procent) a temná energie (73 procent).

Martina Mašková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme