Den vědy: plazmová koule, šifrování nebo zmrzlina

Věda nemusí být věda, i tímto mottem chtěli organizátoři akce Den vědy přilákat mladé lidi právě k vědě. Hlavně zábavnou formou. Stánky na půdě VŠE v Praze si aktivně prošla i redaktorka Radiožurnálu Klára Bílá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum

Výzkum | Foto: Tiskový servis Evropské komise

„Škoda, že jsme nemohli přinést jaderný reaktor,“ postěžoval si posluchačům Radiožurnálu Libor Škoda, zástupce jaderné a inženýrské fakulty pražského ČVUT. Namísto něj nabídl zájemcům vědecké přehlídky neméně atraktivní plazmovou kouli. „Je to koule naplněná určitým plynem s vysokonapěťovou elektrodou a při například letmém dotyku lidské ruky dochází k průrazu plynu,“ pospal instrument Škoda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klára Bílá na Dnu vědy

Do historie kryptologie, konkrétně při představení Caesarovy metody šifer, zavedl Kláru Bílou další vystavovatel, Antonín Jančařík z pedagogické fakulty UK. „Zamýšlené písmenko textu se nahrazuje abecedním písmenkem o tři v před,“ prozradil.

U stánku VŠCHT v Praze studenti za pomoci kapalného dusíku vyráběli zmrzlinu. Díky vlastnostem dusíku dokážou ze smetany, cukru a syntetických aromat vyrobit sladkou pochoutku za půl minuty.

Klára Bílá, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme