Vědci z Masarykovy univerzity odlétají na Antarktidu

K jižnímu polárnímu kruhu dnes odlétá jedenáctičlenná expedice, tvořená hlavně vědci z Masarykovy univerzity v Brně. Jejich cílem je stanice Johanna Gregora Mendela, kterou univerzita před pěti lety vybudovala na Antarktidě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovec poblíž Antarktidy

Ledovec poblíž Antarktidy | Foto: National Science Foundation, Jeffrey Kietzmann

V týmu jsou zastoupeni klimatologové, geologové a ornitologové, kteří mají naplánovanou řadu vědeckých výzkumů. Výprava má zároveň podpořit infrastrukturu a hladké fungování české stanice na Antarktidě. Vracet se vědci budou za dva měsíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miloš Barták z přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně v Ranním interview Radiožurnálu.

„Máme jistotu, že stanice se bude rozvíjet ve vybavení laboratoří a podpůrných technologických celků,“ ujistil o další podpoře projektu i přes její finanční náročnost vedoucí expedice Miloš Barták.

Pro českou polární stanici je pak do budoucna klíčové získávání odborných vědeckých grantů a projektů, které se budou v Antarktidě řešit.

Vědci pak ze své práce očekávají celou řadu výsledků. „Výsledků bude celá řada. V Antarktidě přispíváme především do poznatkové báze, která se týká oteplení nebo globální klimatické změny projevující se právě nejčastěji oteplením právě v oblasti antarktického poloostrova,“ přiblížil Mašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zakladatel stanice Pavel Prošek z Masarykovy univerzita v Brně ve Světě o osmé.

Projekt je podle jednoho ze zakladatelů stanice a účastníka předchozích expedic Pavla Proška koncipován minimálně na deset let. „Snažíme se zjistit, jaký by mohlo mít oteplování klimatu v našem prostoru vliv na vegetaci,“ doplnil Prošek.

Vědci stanici využívají pouze v době antarktického léta, kdy na místě nepanuje dramaticky chladné počasí.

„Průměrné denní teploty se pohybují mínus pěti stupňů Celsia. Nicméně dojem drsné antarktické přírody činí hlavně vítr a vysoká vlhkost vzduchu. Tyto tři faktory v kombinaci způsobují pocitovou teplotu velice nízkou. I když je na teploměru jenom mínus pět nebo mínus deset, tak ta skutečná pocitová teplota může být kolem mínus pětadvaceti stupňů Celsia,“ vysvětlil Barták.

Ivan Holas, ak, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme