Vysokoškoláci vyzkouší jogurty proti stresu

Českobudějovičtí vysokoškoláci budou pojídáním jogurtů bojovat proti stresu. Během zkouškového období se podrobí zajímavému vědeckému experimentu. Každý den sní jednu sklenici jogurtu a lékaři u nich budou sledovat, jak zvládají stres. Právě mléčné výrobky by studentům měly zvýšit imunitu a také snížit nervozitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jogurt (ilustr. obr.)

Jogurt (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Každý bojuje se stresem jinak. Někdo více sportuje, někdo více jí. Stará komunistická reklama doporučovala užívat vita regen. Nejúčinnější je ale podle českobudějovických lékařů obyčejný jogurt.

Svoji tezi teď chtějí ověřit v praxi. K zajímavému experimentu jim proto poslouží vysokoškoláci Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petry Benešové

Pokus, který začne 17. ledna a skončí 28. února, popsal vedoucí Klinické farmakologie Nemocnice České Budějovice, docent Petr Petr. „Dvacet studentů bude konzumovat 250 mililitrů denně s definovanými zdravými mikroorganismy,“ popsal detaily experimentu.

Během stresu se obranyschopnost organismu automaticky oslabuje. V krvi ubývá během stresu bílých krvinek a oslabuje se imunita. Právě jogurty ale mají pokles zastavit.

Dvacet vysokoškoláků Jihočeské univerzity proto dostane v menze na každý den po dobu šestitýdenního experimentu jeden jogurt. Dalších dvacet studentů je jíst nebude. Obě tyto skupiny se následně porovnají, aby se ukázal rozdíl v počtu bílých krvinek.

Ten zjistí lékaři z krve, kterou vysokoškolákům odeberou před a po experimentu, říká Tereza Korecká, studentka Zdravotněsociální fakulty Jihočeské univerzity, která se výzkumu účastní v rámci své diplomové práce.

Aby lékaři měli alespoň nějakou jistotu, že vysokoškoláci jogurt opravdu sní, musí všechny obaly od mléčného výrobku vrátit zpět do menzy.

Inspiraci pro svůj pokus doktoři hledali na madridské univerzitě, kde se podobné experimenty proti stresu už zkoušely.

Fakt, že mléčné výrobky pomáhají chránit imunitní systém je ale známý už z historie z výzkumu jiných vědců. Například na Balkáně se ukázalo, že osoby, které mléčné výrobky ve zvýšené míře konzumují se dožívají vyššího věku.

Petra Benešová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme