Akademie ocenila 3 badatelské týmy za špičkové výsledky výzkumu

Za výzkum hvězd v galaxiích, velký atlas českých dějin i nanočástice pro nosiče léků ocenila Akademie věd ČR tři špičkové autorské týmy, které působí v jejích ústavech. Cenu za dlouhodobou popularizaci vědy dostala uznávaná biochemička Helena Illnerová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předání Ceny předsedy Akademie věd ČR za propagaci a popularizaci výzkumu 2013, Jiří Drahoš

Předání Ceny předsedy Akademie věd ČR za propagaci a popularizaci výzkumu 2013, Jiří Drahoš | Foto: Filip Jandourek

Akademické ceny za vynikající výsledky velkého vědeckého významu dnes předal vědcům předseda AV ČR Jiří Drahoš v pražské vile Lanna. Oceněn byl autorský tým Astronomického ústavu vedený astronomem a astrofyzikem Janem Paloušem. Zabývá se vznikem hvězd a podmínkami, kde mohou vznikat.

Další tým pochází z Ústav makromolekulární chemie a vede jej Petr Štěpánek. Vědci studují chování přírodních molekul. Díky jejich výzkumu mohly být nanočástice pro terapeutické účely testovány s protinádorovými léčivy.

Dílem třetího týmu je Akademický atlas českých dějin, který nově s mapami a sondami zachycuje české a československé dějiny. Vytvořil ho tým z Historického ústavu pod vedením historičky Evy Semotanové.

Akademie rozdělila půl milionu korun

Ceny byly vědcům uděleny za ukončené výsledky excelentního výzkumu, který se orientuje na prospěch společnosti. V letošním roce bylo podle Drahoše podáno celkem šest návrhů na ocenění.

"Akademie věd rozdělila bohužel jen půl milion korun. V rámci této kategorie nemůžeme dát víc. Vždy stojíme před problémem, jak rozdělit tuto částku mezi oceněné projekty, které mají různě veliké týmy. V letošním případě tam jsou odměny 160 tisíc, 150 tisíc a 190 tisíc korun," řekl Drahoš. Vědci mohou odměnu použít v soukromém životě.

Biologické hodiny

Předseda největší tuzemské výzkumné instituce předal i cenu za propagaci či popularizaci výzkumu sedmasedmdesátileté Heleně Illnerové. Ta více než 50 let pracuje ve Fyziologickém ústavu, který mnoho let také vedla. Je světově uznávanou expertkou na biologické hodiny savců včetně člověka.

Podle Illnerové jde o "fantastické téma", které se velice dobře popularizuje. "Tyto věci lidi zajímají, protože se mohou dozvědět něco o správném životním stylu. Kdybych přednášela kvantovou chemii, dost dobře nevím, jak bych ji přednášela. Ale toto mohu přiblížit na čemkoliv, na myši, syslovi, člověku i řase. Je to v celé přírodě," vysvětlila.

Myslí si, že popularizovat vědu jen zábavnou formou a jen krátkými spoty není správné. Vysvětlení podstaty výzkumu je podle ní důležitější. "Měli by to dělat lidé, kteří jsou už na konci své vědecké kariéry, kteří do sebe už vtáhli všechny vědecké poznatky a jsou schopni zobecnění," dodala.

Ceny Akademie věd ČR udělené v roce 2015 | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme