Akademie věd udělila dva největší granty v České republice v řádu desítek milionů

Fyzik Pavel Jelínek získal třicetimilionovou Akademickou prémii. Jde o největší grant, který se v České republice udílí. Ocenění je určené badatelům, kteří v mezinárodním měřítku patří ke špičce svého oboru. O udělení prémie rozhoduje předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vědci Pavel Jelínek (vlevo) z Fyzikálního ústavu AV ČR a Ladislav Kvasz z Filosofického ústavu AV ČR převzali v Praze Akademickou prémii - Praemium Academiae.

Čeští vědci Pavel Jelínek (vlevo) z Fyzikálního ústavu AV ČR a Ladislav Kvasz z Filosofického ústavu AV ČR převzali v Praze Akademickou prémii - Praemium Academiae. | Zdroj: ČTK

„Je to přes své mládí skvělý vědec. Ostatně akademická prémie nemá sloužit jako ocenění celoživotní vědecké činnosti, ale je to grant, impuls k dalšímu výzkumu,“ vysvětlil Drahoš, proč ocenil právě Jelínka.

43letý fyzik Pavel Jelínek se díky grantu chce věnovat výzkumu nových nanoelektronických součástek. Peníze použije hlavně na platy nových spolupracovníků.

„Z druhé části bychom chtěli vylepšit naše stávající přístrojové zařízení. Zřejmě se pokusíme vyvinout nějaký unikátní mikroskop, který nám umožní přesněji zkoumat dané objekty,“ řekl fyzik.

Akademickou prémii letos získal také slovenský filosof a matematik Ladislav Kvasz. Je to vůbec poprvé, co prémii získal vědec z humanitního oboru.

Kvasz se chce zaměřit na formální epistemologii. Filosofický směr plánuje víc sblížit s matematikou nebo fyzikou.

Akademická prémie se uděluje 10 let. Oba vědci můžou v následujících šesti letech využít až pět milionů ročně.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme