OBRAZEM: Akademie věd vystavuje své největší úspěchy za uplynulých 125 let

125 let činnosti Akademie věd představuje výstava nazvaná Věda – národ – dějiny. Až do 10. ledna jsou v Nové budově Národního muzea k vidění vzácné listiny i osobní věci známých českých vědců. Vedle toho se mohou lidé dozvědět, jak se o vědcích mluvilo ve filmech a seriálech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelova cena fyzikálního chemika Jaroslava Heyrovského

Nobelova cena fyzikálního chemika Jaroslava Heyrovského | Zdroj: ČTK

Výstup z výtahu hlídá busta císaře Františka Josefa I. Vedle ní se nachází nenápadný, ale zřejmě nejdůležitější exponát výstavy – listina formátu A4, kterou císař Čechům povolil zřízení České akademie věd a umění.

„Návštěvníky možná překvapí, že je psána v češtině, ale byla běžná praxe, že se listiny překládaly. A panovník je podepisoval v tom jazyce, pro který národ v rámci habsburské monarchie byly určeny,“ vysvětluje kurátor Marek Junek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstava Věda – národ – dějiny ukazuje největší úspěchy Akademie věd v její dosavadní historii

Celý výstavní prostor vypadá jako obrovská knihovna, která je podle časových období rozdělená do několika místností. Jen místo knih jsou ve velkých vitrínách listiny nebo třeba posmrtná maska.

Ve druhé místnosti si mohou návštěvníci prohlédnout Nobelovy ceny chemika Jaroslava Heyrovského a básníka Jaroslava Seiferta. Naproti nim visí na věšáku osobní věci historika a politika Zdeňka Nejedlého.

„Je zde možné vidět jeho pracovnu, jeho pracovní stůl, který mimochodem používá ředitel Masarykova ústavu dodnes,“ dodává Junek.

V poslední místnosti je animace archeologického ústavu. Návštěvník se vidí na plátně ve společnosti neandrtálce, který právě vyráží na lov.

Diplom Nobelovy ceny pro básníka Jaroslava Seiferta | Foto: ČTK

Mariášové karty, housle a posmrtná maska historika, muzikologa a politika Zdeňka Nejedlého | Foto: ČTK

Filologické výpisky indologa, etymologa a bohemisty Josefa Zubatého | Foto: ČTK

Akademie věd ČR | Foto: Český rozhlas

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme