Akademii věd povede Eva Žažímalová. Jmenoval ji prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman v úterý jmenoval novou předsedkyni Akademie věd. Biochemičku Evu Zažímalovou zvolil v prosinci sněm největší české vědecké instituce. V jejím vedení vystřídá Jiřího Drahoše, kterému skončí mandát 24. března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Zažímalová

Eva Zažímalová | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Fyzikální chemik Jiří Drahoš předsedal největší tuzemské vědecké instituci od roku 2009. Jeho místo zaujme Eva Zažímalová, která je historicky teprve druhou ženou v čele Akademie věd.

Zažímalová se už dřív vyjádřila ke svým plánům. Řekla například, že chce získat více peněz pro podporu žen - vědkyň. „Ať už finančních prostředků, které by byly mimo rozpočet Akademie věd vyčleněny například z ministerstva práce a sociálních věcí, nebo budu apelovat na politiky, aby navýšili kapitolu Akademie věd a ta si vytvoří své interní programy pro podporu žen.“

Jedním z klíčových bodů kandidatury Zažímalové bylo, že chce motivovat mladé vědce, aby neodcházeli do zahraničí. To, že tam mladí odcházejí, je podle Zažímalové v pořádku, důležité ale je, aby se do Česka vraceli.

Ve vědě je málo žen. Česko je pod průměrem evropských zemí

Číst článek

„Budu se velmi snažit, aby mladým a schopným byly vytvořeny podmínky nejenom platové, ale aby si na pracovištích měli možnost snadným způsobem vytvořit juniorský tým, který by postupem času přerostl v seniorský,“ řekla nastupující předsedkyně Akademie věd před časem ve vysílání Českého rozhlasu.

Zažímalová také chce, aby mladí vědci nebyli tolik zatíženi byrokracií a mohli se intenzivněji věnovat vědě. Se snahou snížit byrokratickou zátěž souhlasí i vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. „Myslím, že to, co jim skutečně vadí, je otázka byrokracie a stability. Proto významně posilujeme institucionální financování, tedy aby instituce na několik let věděly alespoň přibližně, kolik peněz dostanou, a tím pádem mohly dělat i dlouhodobé projekty.“ Podle Bělobrádka je tak potřeba nastavit správné parametry a výhody, které mladé vědce přimějí, aby se do Česka vrátili.

„Kolegové ze zahraničí, kteří u nás bádají, velmi často narážejí na to, že nejde jenom o peníze, ale o celý systém. My můžeme nabídnout, co ti lidé ve Spojených státech nemají a oceňují zde, a to je systém zdravotního a sociálního zabezpečení.“

Nastupující předsedkyně Akademie věd Zažímalová tak chce mladé vědce do Česka nalákat, i přestože je to podle ní běh na dlouhou trať.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme