Američtí a čínští vědci vyvíjejí lék na MERS, úspěšně ho otestovali na zvířatech

Jižní Korea potvrdila 19. oběť infekce MERS. Celkem se smrtelným virem v zemi nakazilo už přes 150 obyvatel. Na tuto nemoc přitom dosud neexistuje žádný lék. Nadějí jsou teď výsledky čínských a amerických expertů. Ti už lék úspěšně otestovali na zvířatech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva případy nákazy smrtícím koronavirem MERS se objevily i ve Spojených státech

Dva případy nákazy smrtícím koronavirem MERS se objevily i ve Spojených státech | Zdroj: Reuters

Pozitivní výsledky laboratorních testů potvrdili experti ze společného americko-čínského týmu, který tvoří vědci z Fu-tan univerzity v Šanghaji a z Národního institutu pro zdraví Spojených států.

Lék s označením HR2P by podle nich už teoreticky mohli preventivně používat zdravotníci, kteří přicházejí do styku s pacienty nakaženými virem MERS, a to v podobě nosního spreje.

Sami pacienti však musí počkat až na úspěšné klinické testy. Soul v souvislosti s šířením nemoci ale varuje i před negativním dopadem na turistický ruch.

Cestu do Jižní Koreje totiž kvůli MERS zrušilo už na sto tisíc zahraničních turistů, ekonomické ztráty tak podle korejských úřadů mohou přesáhnout dvě a čtvrt miliardy dolarů, pokud se situace nezlepší.

MERS | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme