Archeologové našli pod budoucí dálnicí rozsáhlá archeologická naleziště. A to nejlepší je teprve čeká

U Lýsek na Přerovsku archeologové objevili sídliště z mladší doby kamenné a bohaté pohřebiště z pozdní doby bronzové. Ale největší objevy teprve čekají. Blíží se totiž ke světoznámému pravěkému nalezišti v Předmostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologické naleziště na ploše bývalého novoměstského domovního bloku

Archeologické naleziště na ploše bývalého novoměstského domovního bloku | Foto: Tomáš Adamec

Na nalezišti objevili archeologové velké množství artefaktů. „Jedná se vlastně o soubor několika pazourkových čepelek. Taková čepelka byl v období neolitu univerzální nástroj, něco jako náš nůž. Ležely všechny na jednom místě pohromadě pod dětskou lebkou,“ popisuje jeden z nálezů archeolog Arkadiusz Tajer.

V jednom z hrobů našli také zachovalou, asi půl metru vysokou keramickou nádobu, v dalším několik bronzových šperků. „Nalezli se zde zlomky bronzového náramku a zlomek nákrčníku. Jedná se o náramek o průměru zhruba deseti centimetrů a tloušťce asi malíčku. Zde je možné vidět nějaké drobné zdobení na náramku,“ ukazuje nález na ruce archeolog Martin Paulus.

Na trase budoucí dálnice archeologové pracují už téměř dva roky. Dosavadní nálezy potvrdily osídlení této oblasti od neolitu až po slovanské období. Velkou profesní výzvou pro ně ale bude průzkum u nedalekého Předmostí. To je světově známé naleziště lovců mamutů. Je tedy možné, že naleznou i mamuta.

„Je to velká výzva. Bude to krásný archeologický výzkum. Ovšem bude vyžadovat hodně času a trpělivosti,“ dodává na závěr Tajer a těší se, až si u Předmostí poprvé kopne do země.

Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme