AV zahájí po vzoru zahraničních univerzit cyklus slavnostních přednášek

Když na začátku dvacátého století mluvil na Pruské akademii věd jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob, fyzik Albert Einstein, představil teorii relativity. Jeho vystoupení se záhy zapsala do historie. Tradici přednášek významných profesorů si už desítky let drží hlavně špičkové zahraniční univerzity, jako je Yale, Harvard nebo Oxford. Nově se k nim připojí i česká Akademie věd. Příští týden začíná totiž s cyklem slavnostních přednášek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předání Ceny předsedy Akademie věd ČR za propagaci a popularizaci výzkumu 2013, Jiří Drahoš

Předání Ceny předsedy Akademie věd ČR za propagaci a popularizaci výzkumu 2013, Jiří Drahoš | Foto: Filip Jandourek

Historicky první přednáškou započne cyklus Akademie věd ČR – špičkový výzkum ve veřejném zájmu historik František Šmahel. „Zadání znělo nějak spojit Husovo jubileum se začínajícím jubileum císaře Karla IV. A víte, to je jako když klavírista dostane za úkol improvizovat na dva akordy a jeden je dur a druhý moll,“ vysvětlil historik s úsměvem.

„Naštěstí oba ovlivnili svou dobu, a tak jsem přednášku sklenul do takového velkého oblouku od počátku vlády Lucembursků až po nástup Habsburků.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Akademie věd bude po vzoru zahraničí pořádat slavnostní přednášky o zajímavých společenských tématech. Více zjišťovala reportérka Pavla Lioliasová

Slavnostní přednášky chce Akademie věd organizovat přibližně jednou za půl roku. Její předseda Jiří Drahoš říká, že se inspirovali právě v zahraničí.

„Pořádáme různé přednáškové cykly, ale tohle by mělo být něco trochu výjimečnějšího, proto jsme tomu také dali název cyklus slavnostních přednášek. Inspirace zejména zahraničními institucemi tady samozřejmě byla,“ přiznává Drahoš.

Podobně jako jejich zahraniční kolegové chtějí Čeští vědci upozornit na důležitá a zajímavá společenská témata, ať už jde o náměty z humanitních nebo přírodovědeckých oborů.

„Příštím tématem přednášky by mohly být potraviny pro budoucnost a přednášejícím by mohl být profesor Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd,“ dodává Drahoš.

Akademie věd pořádá první přednášku jen pro předem pozvané. Celou ji ale živě bude přenášet Česká televize na webu ČT24.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme