Bez wifi a mobilu. V boji se závislostí pomáhají podniky i aplikace

Počítače, tablety, smartphony nebo chytré hodinky. Digitální doba znamená pro některé revoluci v produktivitě a hledání informací, pro jiné je ale noční můrou. Přibývá také lidí závislých na elektronických zařízeních a kyberprostoru. Existují ale podniky a aplikace, které se snaží proti tomuto trendu bojovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto)

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Chytrá zařízení v 21. století usnadňují v mnoha ohledech práci, zrychlují komunikaci a zároveň přinášejí různé formy zábavy. Lidé je ale používají stále častěji a stávají se na nich závislými.

„Víme, že mozek lidí, kteří svůj mobilní telefonu užívají příliš, na něj reaguje jako na drogu," řekla v minulosti psycholožka Elizabeth Watermanová.

Podle odborníků je ale obtížné stanovit, kdy už jde o závislost, obecně ale mluví o 35 až 40 hodinách týdně, tedy asi 5 až 6 hodinách denně.

Nomofobie, závislost na telefonech

Závislost na mobilních telefonech označují psychologové jako nomofobie, z anglického No Mobile Phobia. Pacienti prý mají například strach z vybití baterie, ztráty signálu nebo ukradení přístroje.

Svůj telefon kontrolují častěji než 60krát za den a v případě, že ho nemají u sebe nebo nefunguje, tak zažívají pocity úzkosti. Jedním z příznaků nomofobie je i to, že postižení nejsou schopni telefon vypnout.

Publikum - mobilní telefony na koncertě - natáčení mobily | Foto: Jiří Šeda

„Člověk například přestane komunikovat jinými běžnými způsoby a ta technologie začne zasahovat do jeho ostatních aktivit,“ popsal před časem závislost na smartphonech psycholog Dalibor Špok.

Dalšími příznaky tak může být například únava, nesoustředěnost a s tím související zanedbávaní povinností nebo snížená výkonnost v zaměstnání.

Nomofobie postihla v roce 2013 podle jednoho z průzkumů více než polovinu Britů. Česko na tom tehdy nebylo o moc lépe. Podle odhadů trpěl nomofobií každý druhý Čech.

Až čtvrtina dětí z ambulance pro závislé odvyká internetu a počítačovým hrám

Číst článek

Šetření společnosti Pew Research Center nedávno ukázalo, že na 89 procent majitelů smartphonů používá telefon během každé společenské akce, které se účastní. Plných 82 procent přitom přiznalo, že ustavičné pomrkávání po displeji vedlo k narušení rozhovorů.

Některé kavárny a restaurace ve světě se rozhodly proti tomuto trendu bojovat a začaly nabízet takzvaný digitální detox. Zákazníci se tak nemohou připojit na wifi a někde ani používat mobilní telefon.

Žena s mobilem | Foto: CC0 Public domain Fotobanka Pixabay

Zajímavý pokus také udělal americký server Buzzfeed. V jedné kavárně vypnuli internet a sledovali reakce zákazníků. Někteří hned odešli, jiní ale vypnuli počítače, začali spolu mluvit a po chvíli dokonce zpívat.

Americký program Freedom například dokáže zakázat přístup na některé internetové stránky, třeba sociální sítě. Po vyčerpání určitého časového limitu navíc může odstřihnout zařízení od internetu.

Podle amerického spisovatele běloruského původu Jevgenije Morozova je ale nejjistější zamknout router, který slouží k připojení k internetu, do sejfu s časovačem. A pokud mají lidé mobilní připojení k internetu, přidat tam i telefon.

Anna Jadrná, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme