Brexit nejspíš zkomplikuje život vědcům. Ovlivnit může granty i studijní pobyty

Odchod Velké Británie z Evropské unie se pravděpodobně projeví i na poli mezinárodní vědy. Podle vicepremiéra pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) se brexit dotkne českých vědců jen minimálně. Ani sami vědci se zásadních problémů neobávají, připouštějí ale, že jim změny ztíží práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brexit

brexit | Foto: Fotobanka Pixabay

„Nemyslím si, že to povede k nějakému fatálnímu přerušení spoluprací mezi kolegy z Čech a celé Evropské unie a z Británie. Ony se ty cestičky najdou. Ale bude to obtížnější, bude tady handrkování o peníze a určitě to nějaké ztráty přinese,“ uvažuje bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes.

Upozorňuje, že do problémů se dostane také sama Velká Británie, která nebude moci čerpat z fondů Evropské unie.

Jaderný fyzik František Janouch, který žije ve Švédsku, připomíná, že v řadě zemí unie se vědci zabývají společnými mezinárodními projekty. Spolupráce s Británií teď podle něj bude o poznání složitější.

„Možnost získávat granty, pracovat ve všech laboratořích, jezdit bez pasu a víz – to všechno jsme si za poslední čtvrtstoletí nebo více odvykli. Evropa byla zkrátka považována za jeden velký celek, kde se dělal vědecký výzkum a kde nebyla žádná omezení,“ zdůrazňuje.

Podle Bělobrádka by mohl mít brexit dopad na některé programy pro studenty, například Erasmus. Záležet to prý bude na dalších jednáních mezi Británií a Evropskou unií.

„Byl bych rád, aby pokračoval volný pohyb osob, zboží. Aby mohli naši vědci jezdit do Británie a britští sem bez nějakých administrativních překážek jako doposud, kdy jsou součástí Evropské unie, ale uvidíme. Jsou na to dva roky vyjednávání. Myslím, že v tomhle smyslu by se nic zásadního měnit nemělo a doufám, že vyjednavači k tomu přistoupí,“ dodává.

Británie se ve čtvrtečním referendu rozhodla opustit Evropskou unii. Podle konečných výsledků pro brexit hlasovalo 51,9 procent voličů, pro setrvání v unii 48,1 lidí. K volebním urnám přišlo 72 procent registrovaných voličů.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme