Britští vědci můžou geneticky upravit lidská embrya, chtějí pomoci léčbě neplodnosti

Britští vědci získali jako první v Evropě povolení úmyslně zasáhnout do genomu lidského embrya. Odborníci věří, že jim takové experimenty pomohou lépe pochopit nejranější fáze lidského života. Vůbec poprvé vědci provedli takzvané editování lidského embrya loni v Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidské embryo (ilustrační foto)

Lidské embryo (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Přelomový výzkum by mohl pomoci zlepšit léčbu neplodnosti a snížit počet potratů. Experti kolem doktorky Kathy Niakanové budou používat genomový editor jménem CRISPR.

Jak Niakanová řekla BBC, je velmi důležité použít pro výzkum embrya lidská. Právě ta totiž v nejranější fázi vývoje obsahují některé unikátní geny.

Vědci budou pokusy provádět v prvních sedmi dnech po oplodnění vajíčka a použijí při tom nadbytečná embrya, která zbyla po umělém oplodnění. Dárkyně buněk požádají o svolení. S pomocí genomového editoru budou vybrané geny takzvaně vypínat a zapínat.

Podle ředitele Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václava Hořejšího je rozhodnutí britských úřadů přelomové v tom, že se poprvé povolil tento typ experimentu na lidských embryích.

„Jinak ale techniky, které se budou používat v tomto projektu, jsou docela běžné a používaly se při studiích embryí experimentálních zvířat,“ vysvětluje Hořejší.

Projekt je zaměřený na objasnění některých věcí, které dosud nejsou známy o prvních dnech vývoje lidského embrya. Ty mohou být někdy problematické a způsobovat, že až padesát procent umělých oplodnění se nepodaří.

„Kdybychom věděli, co je toho příčinou, tak bychom to možná mohli příznivě ovlivnit nějakými léky tak, aby procento úspěšnosti bylo větší,“ doufá Hořejší.

Embrya se nebudou dál vyvíjet

Vědci v Institutu Francise Cricka v Londýně nesmějí ze zákona geneticky upravené embryo vložit do těla matky. Kritici se obávají, že by pokusy s úpravou genomu embrya mohly otevřít cestu k „designovým dětem“. U nich by si pak rodiče mohli vybírat některé fyzické nebo povahové rysy.

Podle Václava Hořejšího je ale zásadní, že v tomto projektu se nepočítá s tím, že by se embryo nechalo dál vyvíjet.

„To je absolutně vyloučené, takže skutečně experimenty budou probíhat jenom s velmi časnými stádii embryí a povedou k výsledkům, které by ve svém důsledku mohly pomoci lidem, kteří mají problémy s početím,“ uklidňuje.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme