Britští vědci nalezli cestu, jak ničit viry přímo v buňkách

Výzkumný tým z univerzity v britské Cambridge nalezl podle zveřejněné studie cestu, jak ničit viry přímo v buňkách, a ne v jejich okolí. Tím by se údajně objevila šance na nové, účinnější antivirální léky a na efektivnější léčbu nemocí, které si ročně vyžádají dvojnásobek obětí, než rakovina. Od viru HIV až po chřipku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř

Laboratoř | Foto: www.dnyvedy.cz

Výzkum je součástí výzkumu bílkovin, které jsou tělu vlastní, které jsou součástí přirozené imunity.

Virus jako vnitrobuněčný parazit má-li být zničen a nemá-li být přitom zničena buňka, je základním problémem přípravy antivirových preparátů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viry.mp3

„Pokud by se šlo cestou přirozené imunity a látek, které jsou pro tělo vlastní, tak by bylo možné, jak ze zprávy vyplývá, podpořit a posílit vlastní obranné mechanismy organismu, které by mohly likvidovat virovou infekci v samotném začátku ještě dříve, než dojde k destrukci buňky a dalším změnám v organismu,“ říká Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Pro lékaře je to významná zpráva. Především ale záleží, jak bude převeditelná do praxe. Jedna věc je laboratorní model a druhá, když se postup uvádí do vlastní klinické praxe.

„Já rozhodně nejsem skeptik. Myslím si, že v boji s infekčními chorobami podpora přirozené imunity a mechanismu, které jsou pro tělo vlastní, které fungují tak, že organismus nezatěžují a nepoškozují vedlejšími účinky, je to cesta velice perspektivní a pro nás důležitá,“ dodává Havlíčková.

Michaela Vydrová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme