Britští vědci vyvíjejí robotického psa. Měl by pomáhat starším a osamělým lidem

Pes je nejlepší přítel člověka. Může jím být ale robopes? Sheffieldská univerzita vyvíjí robotického psa, který by mohl starším osamělým lidem přivolat pomoc i přes zavřené dveře, informuje deník Guardian.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robopes Aibo

Robopes Aibo | Foto: Brett Jordan, CC BY 2.0

Mělo by jít o systém několika různých senzorů, kamer, komunikátorů, které si můžeme představit jako domácí telefon, a právě robotického psíka jménem MiRo. Ten bude celý systém propojovat, fungovat jako pohyblivý modul a také jako hlavní kontrolor.

Podle vývojářů z Sheffieldské univerzity má s lidmi mluvit, připomínat jim, že si mají vzít léky, nebo jim pomáhat v krizových situacích. Například pokud se člověk svalí na zem nebo bude dlouho ležet či sedět bez hnutí. MiRo by pomocí svých senzorů v očích a uších měl zjistit, jestli je jeho člověk v pořádku.

Týden vědy a techniky nabízí 600 akcí. Lidé se svezou elektromobilem a odhalí metody kriminalistů

Číst článek

Pokud by člověk nereagoval na oslovení, spojí se MiRo s domovním systémem, který člověka vyzve k tomu, aby si poklepal na zápěstí na speciální náramek. Ten bude monitorovat základní životní funkce. A pokud by ani potom člověk nezareagoval, informace z náramku se odešle k lidskému ošetřovateli, který podle potřeby začne jednat a k majiteli psa by přijel.

Majitelé psů se ale podle vývojářů nemusí obávat úniku informací o jejich zdravotním stavu. Veškeré informace zůstanou v uzavřeném systému a ven k ošetřovateli by se dostaly pouze v případě, kdy uživatel neodpoví na alarm. Zásadní je proto zmíněné poklepání na náramek. Když člověk s náramkem zaklepe, celý systém se restartuje, alarm se odvolá a informace zůstanou uvnitř. Když se tak nestane, systém informace odešle a přivolá pomoc.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme