Brněnští vědci otestují účinek magnetu na příznaky Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby

Vědci z Masarykovy univerzity začali zkoumat, jestli může stimulace mozku silným magnetem pomoci lidem s Alzheimerem nebo Parkinsonovou chorobou. Do svého projektu hledají dobrovolníky starší 35 let, největší zájem ale mají o lidi mezi 60 a 70 lety. U těch se totiž objevují vady řeči, třes nebo třeba výpadky krátkodobé paměti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starý muž

Starý muž | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Zatímco v zahraničí stimulaci magnetickou cívkou používají třeba ke zmírnění deprese, brněnští vědci chtějí zkoumat tuto metodu právě u Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Lékařka vyučující na Masarykově univerzitě Irena Rektorová se zmírněním projevů Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby zabývala už před čtyřmi lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výzkum účinku magnetu na pacienty s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou

Tehdy zjistila, že stimulace řečového centra silným magnetem pomáhá parkinsonikům s mluvením. Teď se chce zaměřit na další oblasti mozku.

„Budeme opakovaně stimulovat třeba po dobu čtrnácti dnů nebo delší doby jednu oblast mozku, u které si myslíme, že by skutečně mohla zlepšit svůj výkon. Tento výkon, ať už je řečový, nebo třeba kognitivní, se pak může zlepšit v řádu několika týdnů i měsíců,“ vysvětlila Rektorová.

Silný magnet budou výzkumníci přikládat nejen k paměťovému centru u lidí s Alzheimerem nebo k řečovému centru u parkinsoniků. Důležité je podle Rektorové stimulovat i doplňkové části mozku, které ovládají například hlasitost mluvy nebo její dynamiku.

„Pacienti s Parkinsonovou nemocí mají i chybnou zpětnou vazbu. To znamená, že sami sebe slyší normálně, ale přitom mluví potichu a melodičnost hlasu je snížená. Proto budeme stimulovat i oblasti mozku, které se podílejí na tomto mechanismu zpětné vazby,“ doplnila lékařka.

S projektem mohl tým začít po vybudování vědeckého centra CEITEC v Brně a zakoupení moderních přístrojů na elektromagnetickou rezonanci. Člen výzkumného týmu Luboš Brabenec tak bude v reálném čase na obrazovce sledovat účinnost stimulace magnetickou cívkou.

„Máme údaje o tom, jaké části mozku se aktivují při řeči. Z audionahrávek potom zjišťujeme, jestli se řeč zlepšila, nebo ne. Analýzu nahrávek provádí inženýři Vysokého učení technického,“ konstatoval Luboš Brabenec.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme