Brněnští vědci pozorují zatmění Slunce na Faerských ostrovech. Počasí jim ale nepřeje

Zatímco v Česku bude jen částečné zatmění Slunce, nad Severním mořem půjde o zatmění úplné. V takzvaném pásu totality leží také Špicberky a Faerské ostrovy. Právě tam se vydali vědci z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Slunce se jim ale zatím schovává za mraky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chromosféra a koróna při úplném zatmění Slunce

Chromosféra a koróna při úplném zatmění Slunce | Foto: Peter Aniol, Miloslav Druckmüller

Výprava na Faerské ostrovy vyrazila už minulý týden. Po cestě se ale vědci zastavili v Mnichově, a na místo tak dorazili až v pondělí.

„V Mnichově jsme se setkali s týmem z havajské univerzity a došlo ke kompletaci techniky, vyladění softwaru, zvládnutí technických problémů a přípravám na přesun,“ vysvětluje vedoucí skupiny Jana Hoderová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatmění Slunce pozorují i brněnští vědci. Vydali se za ním až na Faerské ostrovy. Cestu i zatmění popisuje vedoucí skupiny Jana Hoderová

Brněnští vědci ale mají na místě problémy s počasím. Slunce není za mraky vidět.

„Počasí je zde naprosto fatálně hrozné. Slunce nevidíme a jsme zvědaví, jestli ho vůbec uvidíme. Technika se ale zvolna připravuje. Stan jsme sestavili ve dvě hodiny v noci, do čtyř hodin probíhala hlavní montáž a pokračujeme," přibližuje Hoderová.

Vysoké učení technické vyslalo dokonce dvě skupiny vědců, které budou úplné zatmění v takzvaném pásu totality zkoumat. Hlavní skupina se z Brna přesunula na Špicberky a menší, tříčlenná skupina je na Faerských ostrovech.

„Jinak jiné organizované skupiny jsem zde neviděla. Ovšem je zde spousta lidí s velikými fotoaparáty a probíhají vášnivé diskuze na pozorovacích místech. Baví se o tom, jaké clony nebo jaké expoziční časy nastavit,“ dodává Hoderová.

Sledujte zatmění Slunce bezpečně. Diskety a sklíčka oči neochrání

Číst článek

Přírodní zatmění Slunce je podle ní nepřekonatelné. Díky poměru velikosti Měsíce ke Slunci jsou vědci schopni pořídit fotografie blízké koróny, tedy jasně zářící vrstvy okolo Slunce.

Přesné časy pozorování se liší podle lokality. V české metropoli začne úkaz v 09:37, maximální fáze nastane v 10:45 a skončí v 11:57. V Plzni zatmění začne už v 09:35, zatímco v Ostravě začne až v 09:41 a skončí až dvě minuty po poledni. Počasí by mělo přát pozorovatelům téměř po celé republice.

Úplné zatmění trvá zhruba dvě minuty, všechno tedy musí být perfektně připraveno k získání co nejlepších dat.

„Všechno je nachystané přes počítače. Předem je nachystaná sekvence snímků, nastaveny expoziční časy a je to naprosto efektivně optimalizováno tak, aby se během zhruba dvou minut deseti vteřin zvládlo co nejvíce snímků,“ upřesňuje Hoderová.

Podle ní zvládne fotoaparát Canon 5D Mark II pořídit za zhruba dvě minuty přibližně 35 snímků zatmění Slunce s různými expozičními časy a s různým nastavením.

Zatmění Slunce | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme