Češi se podíleli na vývoji přelomové umělé inteligence. Poprvé porazila člověka v pokeru

Historický milník ve vývoji umělé inteligence. Tak čeští vědci popisují svůj nový program Deepstack, který jako první na světě porazil lidského hráče v pokeru. Výsledky jejich výzkumu proto ve čtvrtek uveřejnil prestižní vědecký časopis Science. Jak popisuje spoluautor Martin Schmid z matematicko-fyzikální fakulty univerzity Karlovy, díky použití tzv. neuronových sítí, pracuje nový program i s jistou dávkou intuice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poker

Poker | Foto: Martin Dušek

„Předchozí metody si musely celou tu strategii pro poker přepočítat a potom pouze vyhledávaly v tabulce, co mám za karty, podívaly se na papír a zahrály podle toho papíru, ale samozřejmě papír je omezeně veliký. A ta naše nová metoda všechno počítá online. Podívá se, v jaké je situaci, spustí online výpočet na grafické kartě a za pomocí neuronových sítí během pár sekund spočítá správnou odpověď,“ vysvětluje Schmid.

Na revolučním algoritmu se podíleli i vědci z ČVUT a tým z Albertské univerzity v Kanadě. Cíle programu Deepstack, ale nejsou jen herní a díky vylepšeným schopnostem umělé inteligence by mohl lépe předpovídat problémy v síti, lépe vytipovávat cíle teroristů nebo chránit zdraví člověka.

Další spoluautor programu, Viliam Lisý z ČVUT, vidí jednu z možností využití programu třeba v hlídání hladiny cukru u diabetiků.

Ondřej Ševčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme