Česko bude na vědecké olympiádě v USA reprezentovat pět středoškoláků

Lék proti nádoru nebo nový způsob čištění vody pomocí podhoubí jsou některé projekty, s kterými jedou čeští středoškoláci na vědeckou soutěž do Spojených států. Své objevy představí před víc než tisíci špičkovými vědci včetně nositelů Nobelových cen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř

Laboratoř | Foto: Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP)

Účast na vědecké olympiádě je otázkou prestiže. Letos se do ní hlásilo sedm milionů mladých lidí z celého světa. Do květnového finále v americkém Pittsburghu jich postoupily necelé dvě tisícovky. Mezi nimi je i pět Čechů.

„Já jsem zkoumala dvě látky - derivát ferrocenu a derivát titanocenu. Srovnávala jsem jejich účinek na nádorové buňky se současně velmi užívaným cytostatikem cisplatinu,“ popsala svůj objev 19letá studentka Prvního českého gymnázia v Karlových varech Thi Thu Giang Tran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké objevy budou čeští středoškoláci na mezinárodní vědecké olympiádě představovat, se jich ptala Eva Rajlichová

„Zjistila jsem, že jedna z těch látek má na buňky velmi silný účinek. Mnohem lepší než cisplatina. Dokonce zabíjí i ty buňky, které jsou na cisplatinu rezistentní.“

Pokud by se její předpoklady potvrdily, mohly by vést k vývoji nového léku, třeba proti nádorům prsu.

Na prestižní studentskou soutěž jede letos i Ondřej Hubálek. Studuje na Letohradském soukromém gymnáziu. Zabýval se tím, jak by se dala čistit voda znečištěná těžkými kovy. Nakonec mu posloužila látka, kterou obsahuje hojně rozšířená houba klanolístka.

„Jde o to, že ta houba je jedlá. To znamená, že i kdyby se látka uvolnila do vody, tak to není žádný problém. Člověkem to projde a nemá to žádný negativní účinek,“ vysvětlil.

Úspěchy v minulosti

České vědecké naděje si v tvrdé mezinárodní konkurenci na vědecké olympiádě vedly v minulosti dobře. Naposledy loni tu získaly dvě druhé ceny.

„Američané hodně podporují ty takzvané garážové projekty, kde je jasně vidět, že to dítě to dělá doma bez nějaké odborné podpory. Takže u těchto projektů vím, že jsme ty úspěchy měli,“ řekla Mirka Fatková z Národního institutu dalšího vzdělávání.

Pro nadějné studenty je účast na takové soutěži velké plus.

„Dalo by se říct, že soutěž mi ten profesní život vlastně nastartovala,“ konstatoval Marek Novák. V současnosti studuje na ČVUT a pracuje jako vývojář. Letošním českým reprezentantům poradil hlavně nezapomenout na to, že americký styl prezentace je od toho českého trochu odlišný.

„To znamená nezaměřovat se až tak moc na ta teoretická fakta, ale skutečně třeba 70 % času se soustředit jenom na výsledky a hlavně na přínos.“

V největší soutěži pro studenty středních škol se letos rozdělí mezi vítěze celkem 5 milionů amerických dolarů, to znamená skoro 130 milionů korun.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme