Českou hlavu by měl získat profesor Forejt, genetik zabývající se výzkumem hybridní sterility

Nejvyšší české vědecké vyznamenání Česká hlava nejspíš dostane genetik Jiří Forejt. Vládní rada pro výzkum, rozvoj a inovace ho zvolila v tajné volbě z osmi kandidátů. Národní cena vlády Česká hlava je udělována za celoživotní mimořádné výsledky ve výzkumu a vývoji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prof. MUDr. Jiří Forejt, DrSc.

Prof. MUDr. Jiří Forejt, DrSc. | Foto: Marián Vojtek

Profesor Jiří Forejt působí jako vědecký pracovník v ústavu molekulární genetiky Akademie věd už od roku 1968. Od roku 1980 je navíc vedoucím oddělení molekulární genetiky. Profesuru v oboru molekulární biologie a genetiky pak získal v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Je autorem nebo spoluautorem více než stovky odborných publikací a laureátem mnoha významných ocenění. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka z KDU- ČSL byla jeho volba jednoznačná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvyšší české vědecké vyznamenání Česká hlava by měl získat profesor Jiří Forejt, vědec zabývající se molekulární genetikou

„Je světově uznávaným odborníkem v oboru myší genomiky. Pan profesor se ve svém výzkumu zaměřuje na objasnění molekulární podstaty takzvané hybridní sterility, tedy mechanismu umožňující vznik nových druhů,“ říká.

Už od sedmdesátých let hledal profesor Forejt u myší gen neplodnosti, jak ostatně vzpomínal před dvěma lety na Českém rozhlasu Plus.

„Ten gen jsme popsali, definovali, dali jsme mu jméno v roce 1974 a v roce 2009 nám vyšla práce v časopisu Science, kde jsme ten gen skutečně identifikovali a zjistili jsme, jaká je to bílkovina,“ vypráví.

„Proč to tak dlouho trvá? Je to tím, že po desetiletí nebyly nástroje. Jedna věc je ten gen zmapovat abstraktně v genomu a říct, kde je asi lokalizovaný. Druhá je věc je to skutečně vyklonovat a to šlo skutečně až v devadesátých letech s rozvojem molekulární genetiky. Byli jsme sice pomalí, ale pořád jsme byli první na světě, kteří takový typ genu vyklonovali,“ dodává profesor.

Jedním z navrhovatelů Jiřího Forejta na cenu Česká hlava byl i profesor Václav Pačes, bývalý předseda Akademie věd. Na panu Forejtovi si cení přístupu, který k celému výzkumu zaujal.

„S panem ředitelem Ústavu molekulární genetiky jsme na tuto cenu profesora Forejta navrhovali, protože si uvědomujeme, jak úporně a dlouho šel takovým buldočím způsobem, krok za krokem za svým výsledkem. Definoval geny a vůbec celý myší genom jako jeden z hlavních genomiků na světě,“ říká.

Nominaci genetika Jiřího Forejta teď ještě musí schválit vláda. Slavnostní předávání cen projektu Česká hlava bude koncem listopadu. Jedná se o nejprestižnější ocenění, kterého může vědec u nás dosáhnout.

Andrea Skalická Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme