Český přírodovědec objevil dosud neznámého krokodýla. Díky grantu ho pojede studovat do Konga

Už po dvanácté se přírodovědec Václav Gvoždík chystá do Afriky, z toho po sedmé přímo do Konga. Tentokrát chce zkoumat dosud neuznaný živočišný druh - krokodýla konžského. Na svůj výzkum získal grant od Nadačního fondu Neuron. Tento druh krokodýla přitom objevil vlastně náhodou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přírodovědec Václav Gvoždík s krokodýlem konžským

Přírodovědec Václav Gvoždík s krokodýlem konžským | Foto: Archiv Václava Gvoždíka

„Při jednom z terénních výzkumů žab Konga jsem náhodou narazil na krokodýly a tím to celé začalo, že jsem zjistil, že je tam přehlížený a pro vědu dosud neuznaný druh,“ vzpomíná Gvoždík, který pracuje v Ústavu biologie obratlovců Akademie věd.

Krokodýl konžský patří mezi nejmenší druhy těchto plazů, na délku měří zhruba metr a půl. Přírodovědec mu chce během expedice odebírat krev nebo genetické vzorky z prstu.

„Máme v plánu tři způsoby sbírání vzorků, nejvíc nás samozřejmě bude zajímat vidět zvířata v terénu, takže tam se je budeme snažit odchytit a odebrat patřičné vzorky tkání,“ vysvětluje Gvoždík.

Podle něj jsou krokodýli v Kongu hojně loveni, takže je možnost, že jim je budou nabízet venkovští lovci. Třetí způsob, jak krokodýly získat, je podle Gvoždíka objíždění lokálních trhů, kde se zvířata prodávají jako jídlo.

Gorila východní je v Kongu lahůdkou. Na seznamu ohrožených druhů nahradila pandu velkou

Číst článek

37letý přírodovědec dosud neuznávaný druh krokodýla objevil v roce 2012. Pro jeho detailní zkoumání mu ale chyběly peníze. Letos získal 250 tisíc od Nadačního fondu Neuron.

„Přesvědčil nás jak svým vědeckým zápalem, tak schopností přežít v těch podmínkách. Je to skutečný dobrodruh, který se odváží jezdit do Konžské republiky, což jsou poměrně obtížné a nebezpečné země,“ prozrazuje člen odborné komise Petr Pokorný, proč grant získal právě Gvoždík.

Právě do Republiky Kongo plánuje Gvoždík odjet příští rok v lednu. Doufá, že jeho výzkum pomůže i v ochraně tamní přírody.

„Zatím se zdá, že ten krokodýl je opravdu endemický, vyskytuje se pouze v Kongu. Má potenciál stát se dalším ikonickým zvířetem, které může být jakýsi vlajkový druh pro ochranu přírody celého toho regionu,“ uzavírá vědec.

Nově letos Nadační fond Neuron na podobné expedice rozdělí milion korun. Vědci své projekty můžou přihlašovat do konce září.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme