Čeští vědci dorazili na Mendelovu stanici v Antarktidě, sledovat budou klimatické změny

Jubilejní desátá expedice českých vědců dorazila na polární stanici Johana Gregora Mendela. Ta se nachází v Antarktidě, na Ostrově Jamese Rosse. Vědci budou na tomto nejopuštěnějším kontinentu světa sledovat klimatické změny a také kontrolovat vybavení stanice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mendelova polární stanice na Antarktidě

Mendelova polární stanice na Antarktidě | Foto: Geologický výzkum Antarktidy

„Letošní expedice má poměrně jasný program. Jejím hlavním cílem je zabezpečit chod automatických přístrojů, které na Ostrově Jamese Rosse měří nejrůznější charakteristiky, zejména klimatologické. Dále zabezpečit dlouhodobé projekty jako je sledování vlivů tamních podmínek na úbytku hmoty ledovců nebo pozorování rostlinně-fyziologická,“ říká Pavel Kapler, správce Mendelovy vědecké stanice v Antarktidě.

Expedici ale provázely problémy s financováním a další komplikace se vyskytly i během přepravy účastníků na stanici.

Z Antarktidy se do Česka vrátila expedice vědců z brněnské Masarykovy univerzity. Zkoumali uhynulé tuleně | Foto: Masarykova univerzita

Nejdostupnějším dopravcem na ostrov je argentinská armáda. Expedice tak 27. prosince vyrazila běžným komerčním letem do Buenos Aires. Odtud se vědci přesunuli na vojenskou základnu uprostřed patagonské pampy v oblasti Rio Gallegos.

Expedici ale zastihlo špatné počasí. Na dobré povětrnostní podmínky tam vědci čekali až do 8. ledna. Po zlepšení počasí se pak letecky přesunuli nejdříve na argentinskou stanici Marambio na ostrově Seymour Island. Na samotný Ostrov Jamese Rosse pak expedici dopravily dva vojenské vrtulníky.

Cestu také zkomplikovaly drobné nemoci některých členů posádky, ale teď je už zdravotní stav celé expedice dobrý.

Z Antarktidy se do Česka vrátila expedice vědců z brněnské Masarykovy univerzity. Zkoumali uhynulé tuleně | Foto: Masarykova univerzita

Vlastníkem české vědecké stanice J. G. Mendela je Masarykova univerzita. Vznikla v roce 2006 a stála přibližně 60 milionů korun. Odborníkům z Masarykovy univerzity a dalších českých i zahraničních institucí má sloužit příštích 20 až 30 let.

Vybudováním této výzkumné infrastruktury se Česká republika zařadila mezi 31 států, jejichž vědecké stanice se podílejí na výzkumu ledového kontinentu.

Ondřej Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme