Čeští vědci objevili smysl Rh faktoru, ovlivňuje odolnost vůči chorobám

Čeští vědci rozluštili, proč má lidská krev Rh faktor. Ten například ovlivňuje, jakou krevní skupinu může pacient přijmout při transfuzi. Podle výzkumu Jaroslava Flegra z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy má Rh faktor vliv také na odolnost vůči chorobám. Smysl existence Rh faktoru přitom vědcům unikal celých 80 let od jeho objevení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto)

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto) | Foto: tOrange.us, CC BY 4.0

Jak už to tak ve vědě občas bývá, k odhalení smyslu existence Rh faktoru vědci došli tak trochu náhodou. Vědci na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy se dlouhodobě věnují výzkumu toxoplazmózy na výkonnost jedince.

Toxoplazmóza je parazitární onemocnění, nebezpečné zejména pro těhotné ženy. A ve výzkumu vyšlo najevo, že na nákazu parazitem toxoplazma reagují lidé s pozitivním nebo negativním Rh faktorem velice odlišně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Objev by mohl být krokem k vysvětlení, jak v těle fungují antigeny, říká Ondřej Novák

Lidé s pozitivním Rh faktorem reagují na parazita lépe, dokážou se mu lépe bránit než ti s negativním. Podle vedoucího výzkumu Jaroslava Flegra se pak už jen stačilo podívat do statistik Světové zdravotnické organizace, jestli se podobná souvislost dá najít i u dalších chorob.

Heterozygoti mají výhodu

„Když jsme se podívali, jestli se to netýká i jiných nemocí, ukázalo se, že je to dosti obecný jev. Že Rh negativní reagují na celou řadu nemocí mnohem více. A z Rh pozitivních se ukázalo, že ti, kteří jsou heterozygoti – to znamená, od jednoho rodiče mají gen pro Rh pozitivitu a od druhého pro Rh negativitu – tak ti jsou úplně nejrezistentnější. Onemocní mnohem méně často,“ říká Flegl.

Zajímavé je, že vědci hlavní podklady pro práci získali v oficiálních statistikách. Data, ze kterých bylo možné tajemství smyslu existence Rh faktoru odhalit, tak jsou k dispozici už velice dlouho. Nikdo kromě českých vědců si ale této souvislosti nevšiml.

Čeští vědci objevili gen, který způsobuje těžkou vadu oční rohovky

Číst článek

Pokud ale lidé s genem pro pozitivní Rh faktor jsou více odolní, nabízí se otázka, proč v průběhu evoluce nezvítězila jen jedna varianta? Protože odolnost vůči nemocem není nejspíš jediná věc, kterou Rh faktor ovlivňuje.

Na druhé straně je faktem, že v celosvětové populaci jsou lidé se záporným Rh faktorem ve výrazné menšině. U lidí evropského původu má záporný krevní typ jen 16 procent lidí, v dalších částech světa dokonce méně než 1 procento.

krev | Foto: CC0 Public domain

Pro řadu lidí je tak vlastně i nebezpečné jezdit do některých zemí, protože v případě potřeby by tamní krevní banky neměly k dispozici správnou krev. Negativní krevní typ prostě vymizet nemůže.

„Z určitého hlediska je dobré mít gen pro Rh pozitivitu, z jiného hlediska pro Rh negativitu. A nejlépe jsou na tom automaticky ti, kteří mají obě varianty. Ale nikdy tam nemohou úplně převládnout, protože z definice jsou to obě varianty,“ vysvětluje Jaroslav Flegr.

„Takže tu a tam se rodičům, kteří mají dvě varianty, narodí část dětí, které mají obě minus varianty, nebo děti, které mají obě plus varianty,“ dodává vědec.

Krok k vysvětlení role antigenů

Objev by mohl být krokem k objevení toho, jak vůbec v těle fungují antigeny, které jsou za Rh faktor zodpovědné. Je vidět, že tyto molekuly mají na lidské tělo velký vliv. Rh gen například i kóduje funkci tzv. iontové pumpy, tedy mechanismu, který k buňkám přináší ionty.

Ale vědci zatím nevědí, proč se to děje a k čemu je to dobré. Další přínos objevu je také například v oblasti diagnózy některých nemocí. Lékaři u pacientů s konkrétním Rh faktorem budou lépe připraveni na hrozící choroby.

Pokud víme, že pacienti s určitým krevním typem jsou náchylnější k určitým nemocem, můžeme dříve odhalit blížící se nebezpečí. Přínos v medicíně tím ale nekončí. Podle Rh faktoru budou lékaři moci přímo navrhnout účinnější léčbu.

„Dříve nebo později se tyto věci mohou uplatnit i v personalizované medicíně. To znamená typ léčení a léku se bude odlišovat podle genotypu jednotlivce. Ale je to samozřejmě otázka budoucnosti,“ poznamenává vedoucí výzkumu Jaroslav Flegr.

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev | Foto: Filip Jandourek

Ondřej Novák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme