Čeští vědci slaví další úspěch. Na trhu se objeví nový lék pro pacienty s HIV

Na konci letošního roku se na trhu objeví nový lék, který brání množení smrtelného viru HIV v těle. Na výrobě antivirotika se společně s americkou farmaceutickou firmou Gilead Sciences podíleli čeští vědci z pražského Ústavu organické chemie a biochemie. Tým zesnulého chemika Antonína Holého, který už dříve našel účinné látky proti AIDS a žloutence typu B, tak slaví ve světě další úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekční stříkačky (ilustrační foto)

Injekční stříkačky (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Týmu zesnulého chemika Antonína Holého se společně s Američany podařilo vyvinout další účinnou látku, která pomůže pacientům s HIV. Lék by neměl mít některé vedlejší účinky.

„Nové léčivo má daleko lepší profil ve smyslu toxicity na ledviny,“ popisuje Martin Fusek z Ústavu organické chemie a biochemie. Nový lék má podle něj šanci prorazit na farmaceutickém trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na konci roku se na trhu objeví nový lék, který brání množení smrtelného viru HIV v těle. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Petra Benešová

„Máme samozřejmě nějaký podíl na prodejích, ale vzhledem k tomu, že vedení Gilead tvoří velmi zkušení lidé a uvedení takové látky je poměrně drahá záležitost, tak si myslím, že očekávají, že tam budou zisky, které jim vynaložené prostředky vrátí,“ dodává Fusek.

Na prodeji nových léčiv pražský Ústav organické chemie a biochemie také vydělá. Nebude to ale zřejmě tolik jako dosavadní zisk z původních léků profesora Antonína Holého.

Generika sníží cenu léků

Antivirotika proti HIV a žloutence typu B přinesla ročně pražskému ústavu zhruba dvě miliardy korun. Za dva roky jim ale končí patentová ochrana. Na trh zamíří jejich generika, tedy levnější kopie originálních léčiv a ty zahýbou s cenou.

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR získává díky licenčním poplatkům a patentům dr. Holého a jeho týmu více než miliardu korun ročně od společnosti Gilead. Ta v roce 2006 uzavřela s ústavem pětiletou smlouvu o zřízení společného výzkumného centra na výzkum nových látek. Ročně tak společnost výzkumné centrum dotuje částkou přes milion dolarů. Smlouva je prodloužena do roku 2016.

„V České republice je to při vstupu prvního generika automaticky o 30 procent. Další propad nastává v momentě, kdy přicházejí další přípravky, které jsou na základě stejné molekuly. Funguje to tak, že propad už nevychází z žádné legislativy, ale z konkurence jednotlivých dodavatelů,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Cena tak během několika let může spadnout i o 70 procent. Kromě nového léku ale může pražský ústav v budoucnu získat peníze také z dalšího výzkumu. Nedávno podepsal s americkou firmou licenční smlouvu.

„Je to úplně nová látka, která byla vyvíjena přímou spoluprací se společností Gilead. Je to úplně na počátku. Zatím ani není zahájena preklinika, takže se uvidí. Zase to patří do látek proti HIV,“ dodává Martin Fusek.

Také v dalším výzkumu se vědci zaměřují na látky z oblasti antivirotik, například proti smrtelné ebole.

Antonín Holý | Foto: Český rozhlas

Petra Benešová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme