Čínskou terakotovou armádu pomáhali stavět staří Řekové. V hrobce se našla jejich DNA

S budováním terakotové armády, která měla po smrti chránit prvního čínského císaře, zřejmě pomáhali Číňanům antičtí Řekové, tvrdí čínští archeologové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terakotová armáda v Číně

Terakotová armáda v Číně | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, scott1346

Podle nich to potvrzuje nález evropské DNA v mauzoleu a také umělecké ztvárnění soch, které je podobné řeckým sochám.

Mauzoleum nechal vybudovat první čínský císař Čeng z dynastie Čching. Podle sinologa Jakuba Maršálka z Univerzity Karlovy měli terakotoví vojáci chránit císaře v posmrtném životě. Svědčí o tom umístění soch.

Terakotová armáda vydala další tajemství. Archeologové našli víc než 2 tisíce let starou zbraň

Číst článek

„Jsou obráceny tváří k východu, což není úplně obvyklé. Hlavní vstupy do hrobek byly obvykle v Číně z jihu. To je směr, kde leželo šest států, které první císař při svých výbojích ničil. Takže je možné, že to měla být ochrana proti útoku vojsk těch zničených šesti států v záhrobním světě, těch mrtvých vojáků, kteří padli ve sjednocovacích bojích.“

Podle čínských archeologů se antičtí Řekové do oblasti dostali společně s vojsky Alexandra Velikého. Řekové pak údajně Číňany naučili vytvářet velké sochy. Přímé důkazy k potvrzení této teorie, například nález kosterních pozůstatků, ale stále chybí.

terakotová armáda | Foto: licence Public Domain (eng) Robin Chen

Ondřej Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme